Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drogtester av elever kan strida mot lagen

Halmstad inför drogtester på gymnasieskolor
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN

Halmstad kommun planerar att införa slumpmässiga drogtester i gymnasieskolor.

Nu visar det sig att det kan strida mot svensk grundlag – och skolinspektionen har inlett en utredning.

– Man ska inte utsätta elever för press att genomföra ett sådant test, säger Hanna Carlsson, jurist på Skolinspektionen, till Hallandsposten.

Den 28 september i år antogs den nya planen för en drogfri skolmiljö i Halmstads kommun. 

Planen innebär att elever på kommunala gymnasieskolor ska kunna drogtestas gruppvis eller klassvis med hjälp av elevhälsopersonal på plats – och bygger på frivillighet hos ungdomarna, enligt kommunen.

Samtidigt framgår i planen att misstänkta elever som inte låter sig provtas kan stängas av från skolan. Det har nu fått Skolinspektionen att ifrågasätta graden av frivillighet och inleda en utredning, rapporterar Hallandsposten

Krav på samtycke

Skolinspektionen har skrivit ett brev till Halmstads kommun där man kräver svar på ett antal frågor, bland annat om hur kommunen ska säkerställa att testerna görs frivilligt.

 – Generellt är det så att det krävs att elever kan ge ett reellt samtycke, det vill säga att man som elev ska känna att det är frivilligt. Man ska inte utsätta elever för press att genomföra ett sådant test, utan att se till att det faktiskt finns samtycke måste vara arbetsgången, säger Hanna Carlsson, jurist på Skolinspektionen, till Hallandsposten.

Obligatoriska drogtester strider mot förbudet mot påtvingat kroppsligt ingrepp.

– Det finns undantag genom lagstiftning som tillåter påtvingade kroppsliga ingrepp, som exempelvis smittskyddslagstiftningen och LVU. I skolan finns det däremot ingen sådan lagstiftning att ta till – i skolan är bara frivilliga ingrepp tillåtna, säger Hanna Carlsson till tidningen.

TV: Halmstad vill införa drogtester på gymnasieskolor 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!