Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knarklarmet bland unga i skånska överklassidyllen

Lukas Hörnstedt, 18, Skanör-Falserbo: ”Det är helt galet att 13-åringar är drogpåverkade”.Foto: JENS CHRISTIAN
Bland ”vanliga” familjer finns ungdomar som brukar narkotika.Foto: JENS CHRISTIAN
Falsterbo Strandbad är populärt besöksmål för festsugna.Foto: JENS CHRISTIAN
Varje år lockar Skanör-Falsterbo tiotusentals besökare.Foto: CHRISTER WAHLGREN / © CHRISTER WAHLGREN / KVP
Jörgen Sjåstad, Vellinges kommunpolis.Foto: Privat

SKANÖR-FALSTERBO. På ödsliga lekplatser och skolgårdar bland de fina lyxvillorna på Falsterbonäset hittar polisen allt oftare zip-påsar och cannabisfimpar. 

Narkotikabrotten i kommunen har nästan fördubblats och en ungdomskultur där droger anses ”coolt” har vuxit fram.

– Vi har ungdomar som inte ens fyllt 15 år och som är fast i ett missbruk, säger kommunpolisen Jörgen Sjåstad.

I Skanör och Falsterbo ligger mångmiljonvillorna på rad, och delar av Sveriges överklass samlas varje sommar på de vackra stränderna och i insynsskyddade trädgårdar. Här bor de som har råd – i februari såldes en villa här för 40 miljoner kronor.

På anslagstavlan utanför Ica i Skanör står lappar om friskispass, loppis, galleri, glasscafé. Någon har tappat bort sin undulat. Någon erbjuder hjälp med bygglovsansökningar.

Unga människor i märkeskläder och Falsterbotofflor trotsar blåsten och beger sig in och ut från Ica med matkassar, engångsgrillar och snacks. Då och då hörs stockholmska – ett tydligt tecken på att sommargästerna är på plats.

På parkeringen står bilar av märken som Porsche, BMW och Land Rover.

Det är en sommaridyll – men bakom fasaden döljer sig svärtan. Liksom i övriga Vellinge kommun har droganvändningen bland unga ökat markant här de senaste åren – samtidigt som det kryper ner i åldrarna.

Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge kommun berättar att han är bekymrad för den ökande droganvändningen bland barn i yngre tonåren. 

– Vi har ungdomar som inte ens fyllt 15 år som är fast i ett missbruk, säger han, och fortsätter: 

– Det är väldigt bekymmersamt, för ju tidigare det börjar, desto värre blir skadorna, fortsätter han.

”Det är helt galet”

I det plötsligt ösregnet anländer 18-årige Lukas Hörnstedt till Ica. Han bor i Skanör-Falsterbo och berättar att det skiljer sig mot hur det var när han var yngre. Då var det coolt att dricka alkohol, nu är det ersatt av droger. 

– Jag har sett att det har ökat bland yngre, man hör ju om det. Det var inte alls så när jag var i den åldern. Det är helt galet att 13-åringar är drogpåverkade. Det har blivit coolt på ett annat sätt. Man ser drogkulturen i musikvideos och kläder, folk går med ”becknarsväskor”.

Isak Svanström, 20, Falsterbo-Skanör: ”Det är ingen bra förändring”Foto: JENS CHRISTIAN
Maria Åberg, 19, Ljunghusen och Qilin Davidsson, 19, Malmö utanför Toppengallerian i Vellinge.– Det är dåligt att det ökat. Det är nog inte bara i Vellinge kommun som det här ökar utan i hela samhället. När jag var yngre samlades vissa unga med epa-traktorer på parkeringen vid Badhytten och festade och det gick rykten om att det såldes spice under under bron, säger Maria Åberg.– Det är hemskt att det ökar så klart. Barn som inte har kunskap och kommer i kontakt med sådant här alldeles för tidigt, säger Qilin Davidsson.Foto: JENS CHRISTIAN

Samma sak vittnar 20-årige Isak Svanström om. Han bor också i Skanör-Falsterbo.

– När vi var 15, 16 kände man inte en enda person som höll på med droger, det fanns inte på kartan, säger han.

Han menar att droganvändning dels verkar ha ökat, dels verkar ha blivit något man skyltar mer med. Han berättar att han ofta såg drogpåverkade ungdomar som hängde utanför när han jobbade kvällar och helger på ett snabbmatställe i Höllviken.

– Det är lite ”kolla på mig”, så var det inte när jag var yngre. Det är ingen bra förändring. Unga människor som inte alls förstår vad det handlar om och sedan råkar man illa ut, säger Isak Svanström.

”Går ner i åldrarna”

Kvällsposten har tagit del av statistik över antalet anmälda narkotikabrott i Vellinge kommun under de senaste åren. År 2017 hade 39 narkotikabrott anmälts, en siffra som nästan fördubblades till 73 under förra året. 

 

Fler narkotikaborott i Vellinge

Statistik över antalet anmälda narkotikabrott i Vellinge kommun:

2015: 53

2016: 64

2017: 39

2018: 40

2019: 73

Källa: Brå

När skolgårdar står öde blir det en plats för ungdomar att samlas.Foto: JENS CHRISTIAN
Polisen hittar ofta spår efter droganvändning på ödelagda skolgårdar.Foto: JENS CHRISTIAN

Fritidsgården i Falsterbo är stängd sedan en tid och lokalen som ligger i anslutning till en av traktens skolor ser ödslig och sliten ut . Ungdomar samlas på undanskymda skolgårdar och lekplatser runt om i Falsterbo-Skanör under kvällar och helger. Där hittar polis och fältgrupper allt oftare zip-påsar och smulor från jointar. 

– Ungdomar sitter på skyddade platser, som stränder, lekplatser och folktomma skolgårdar, fortsätter Jörgen Sjåstad.

Lina Lindblom och Gorjan Ceric arbetar som drogterapeut respektive ungdomscoach på Ungdomscentralen i Vellinge.Foto: Privat

Någon statistik över hur unga de misstänkta är finns inte men drogterapeuten Lina Lindblom ser att drogproblem når allt yngre ungdomar. Lina arbetar på Ungdomscentralen i Vellinge kommun där de ger stöd åt ungdomar med missbruksproblem. 

– Utifrån de ungdomar vi möter ser vi att droganvändningen går ner i åldrarna, och att många debuterar i de tidiga tonåren, säger Lina Lindblom.

Vad vi sett sedan vi startade vår verksamhet för ett och ett halvt år sedan är att ungdomar mår dåligt och tar till droger när de gör det

– De är ibland i 13–14-årsåldern, ungdomar som kommer hit med sina oroliga föräldrar där det uppdagas att de använt cannabis vid flera tillfällen. Utifrån våra ärenden kan vi konstatera att det finns en problematik, tillägger kollegan Gorjan Ceric, ungdomscoach.

Lekplatser har kvällar och helger blivit en plats för ungdomar att samlas.Foto: JENS CHRISTIAN
Parker och grönområden är ofta väl insynsskyddade och utnyttjas för droganvändning.Foto: JENS CHRISTIAN

De berättar att det sällan är själva drogerna som är grundproblemet, och säger att det i stället ofta finns ett annat problem i bakgrunden, så som psykisk ohälsa, stress – eller prestationsångest.

– Jag vill inte generalisera, men vi kan konstatera utifrån vad vi sett sedan vi startade vår verksamhet för ett och ett halvt år sedan att vissa ungdomar mår dåligt och tar till droger när de gör det, säger Gorjan Ceric, och poängterar att detta även är ett problem på riksnivå och inte helt unikt för Vellinge kommun. 

”Det har blivit rumsrent”

Under kvällar och nätter beger sig personal från kommunens fältgrupper och trygghetsvärdar ut i kommunen och besöker populära samlingsplatser för ungdomar, säger Stefan Delcomyn, samordnare för fritidsledarna i Vellinge kommun.

– Nu för tiden stöter vi på många fler ungdomar som är påverkade och man hittar spår efter droganvändning på skolgårdar och stränder. Det gäller främst cannabis.

– Min bild är att det förr var mycket mer dolt men nu sker det öppet. Ungdomarna pratar om att de använder det. Det har blivit rumsrent på något konstigt sätt, fortsätter han.

Här på en parkeringsplats vid Falsterbo Strandbad brukar ungdomar med Epa-traktorer samlas och festa.Foto: Jens Christian
Falsterbo är för många en idyll och de kulörta badhytterna är ett av ortens signum.Foto: SHUTTERSTOCK

Knarkar varje helg

Flera ungdomar som är bosatta på Falsterbonäset har på senare år dömts för brott mot narkotikalagen. I domarna från Malmö tingsrätt är det återkommande fall av unga som har gripits av polisen efter att ha konsumerat främst cannabis eller kokain.

En av ungdomarna som dömdes för narkotikabrott berättade i förhör med polisen att han tar droger varje helg. Han berättade även att han åker flera gånger varje månad till Christiania i Köpenhamn för att köpa marijuana – och att föräldrarna vet om hans missbruk.

Bild från ett av polisens förundersökningsprotokoll angående en ung person som dömts för kokaininnehav.Foto: POLISEN
Hasch som en ungdom dömts för att inneha.Foto: POLISEN

En omyndig person som dömdes för narkotikabrott greps efter att ha stoppats av Tullverket vid gränsen. Den unge mannen hade gömt drygt hundra gram marijuana i sin telefon som han hade köpt i Danmark, också på Christiania.

Enligt polisen handlar det framför allt om cannabis och hash – men även kokain och tramadol, som är morfinliknande smärtstillande medel, berättar Jörgen Sjåstad.

De poliser som åker runt på festerna under hästveckan ser att det är mycket droger, kokain framför allt

Bland lite äldre ungdomar är det även vanligt med så kallade fest-droger: främst kokain, men även amfetamin och liknande droger.

Varje sommar ravefester vid stranden i Falsterbo, berättar en badvakt som säger att man då hittar utslagna personer i stranddynorna dagen efter.

Bland villakvarteren syns pooler, stora trädgårdar. Hundägare går promenader, vid stranden surfar människor och samtidigt springer en löptränare förbi. 

Det är till synes vanliga familjeliv som pågår och det är just från ”vanliga familjer” som ungdomarna som använder droger kommer i från enligt polisens bild.

– De flesta familjerna här har det ganska gott ställt på olika nivåer. Man kan köpa vad man vill, man bor bra och skolorna fungerar bra. Det är inte urtypen av en sprucken familj som inte bryr sig. De flesta är rätt vanliga familjer med god ekonomi och där barnen har god ekonomi, säger Jörgen Sjåstad.

 

Det här är Falsterbo:

Falsterbo är en del av tätorten Skanör med Falsterbo i Vellinge kommun, känd för de breda sandstränderna och de karaktäristiska färgglada badhytterna, och hästtävlingen Falsterbo Horse Show, ”hästveckan”, som anordnas i juli varje år. 

Byn har varit sommartillhåll för svenska miljonärer, kändisar och kungligheter i flera generationer. 

Det utbredda användandet av droger under Falsterbo Horse Show har länge varit välkänt. 

 – Det är allmänt känt att det brukar florera mycket droger i Falsterbo. Det är ganska utbrett att man åker ner där och missbrukar under de här festdagarna, sa kommunpolisen Janne Nilsson till Sydsvenskan efter förra årets ”hästvecka”. 

 

TV: Gabriels skrämmande upptäckt under vattenytan

Här hittar Gabriel, 21, spetsiga pinnar under vattnet