Under ett besök på en nattklubb, där hon bara druckit ett glas vin, föll Therese Albrechtson plötsligt ihop på dansgolvet. Hennes vänner förstod att hon blivit drogad och tog hand om henne. Dagen efter läste Therese i tidningen att fem kvinnor drogats och våldtagits. Då föddes idén att försöka hitta ett själförsvarsvapen. Foto: Larsson Niklas
Under ett besök på en nattklubb, där hon bara druckit ett glas vin, föll Therese Albrechtson plötsligt ihop på dansgolvet. Hennes vänner förstod att hon blivit drogad och tog hand om henne. Dagen efter läste Therese i tidningen att fem kvinnor drogats och våldtagits. Då föddes idén att försöka hitta ett själförsvarsvapen. Foto: Larsson Niklas

DROGAD PÅ KROGEN

Publicerad
Uppdaterad
För fyra år sedan blev hon nerdrogad på en krog i centrala Göteborg.
Samma kväll drogades och våldtogs fem andra kvinnor.
Då fick Therese Albrechtson, 22, nog - och uppfann självförsvarssprejet som förblindar, stinker och färgar förövaren röd.
Hennes företagsidé föddes för ungefär tre år sedan efter en utekväll på nattklubben Trädgår’n.
– Jag hade bara druckit ett glas vin innan jag föll ihop i en hög på dansgolvet. Jag skulle köra den dagen och det visste mina kompisar.
– De förstod direkt vad som hänt och tog hand om mig.

Minns ingenting

Själv minns hon ingenting av händelsen och vaknade upp först dagen efter. I morgontidningen läste hon en stor artikel om att fem unga kvinnor dagen innan våldtagits efter att de fått droger i drinken.
– Jag blev riktigt rädd och tänkte så nära det var att det hände mig. Sen började jag skanna vad som fanns på marknaden som kunde göra att tjejer kände sig tryggare.
Förbjudet med sprej
Inte särskilt mycket, visade det sig. Både tårgassprej och pepparsprej är förbjudet i Sverige.
– Men ett äldre par hade börjat utveckla det här med rödfärgat sprej så jag frågade om jag fick köpa loss ensamrätten.
Ett stort lån och en större vinst , finns Therese självförsvarssprej att köpa på flera ställen runt om i landet.
Med hjälp av kemister och en bra balans av olika alkoholer och gaser har sprejet testats och godkänts av flera instanser, däribland statens kriminaltekniska laboratorium och försvarets forskningsinstitut.

Har räddat kvinnor

– Jag vet flera som blivit räddade från våldtäktsmän när de använt sprejet. En kvinna i Tullinge uppe i Stockholm som utsattes för våldtäktsförsök sprejade ner mannen med röd färg. Och det ledde till att polisen kunde gripa gärningsmannen, säger hon.
Fotnot: Självförsvarssprejerna kostar cirka 180 kronor och finns bland annat att köpa i välsorterade matbutiker, Pressbyrån, Kjell & company. Alla återförsäljare finns på bodyguard.se. Sprejerna säljs med 18-årsgräns.
Annika Henning

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag