Drog pistol och hotade polisman utanför Rusta

Här stod 27-åringens bil parkerad, i fel färdriktning och vid ett övergångsställe.
Foto: Polisen
Vapnet, som visade sig vara en luftpistol, hade 27-åringen slängt under ett träd när han flydde.
Foto: Polisen
Hemma hos 27-åringen hittade polisen en revolver och en pistol som båda är så kallade kolsyrevapen.

Polismannen och hans hustrus besök på Rusta slutade illa. De bad en 27-årig man flytta sin felparkerade bil. Istället för att flytta bilen spottade mannen på polismannens hustru och drog sedan vapen.

I dag åtalades 27-åringen för misshandel och grovt olaga hot mot polismannen och hans hustru.

Vapnet visade sig vara en luftpistol efter att en polispatrull hittade det under ett buskage vid ett träd. Men då hade mannen kört därifrån med sin bil, en Fiat av det mindre slaget.

Polismannen var ledig och hade åkte till Svågertorp i Malmö i början av augusti i år. Han var där för att handla med sin hustru. Utanför Rusta såg de en yngre man parkera sin Fiat i fel färdriktning och precis vid ett övergångsställe.

- Där kan du inte parkera, du hindrar trafiken, hojtade polismannen till 27-åringen som nonchalerade uppmaningen och gick in på Rusta för att handla.

Spottade i ansiktet

Tillsammans med sin hustru gick polismannen in i butiken och hittade mannen i en kassakö med en matta under ena armen.

Den konversation som sedan följde bestod enligt åklagaren bland annat av att 27-åringen kallade polismannens hustru för "svenskhora". Hon svarade med att spotta honom i nacken, enligt vad hon själv berättar i ett förhör. 

Då reagerade 27-åringen med att spotta henne i ansiktet, vilket fick polismannen att ingripa. Han talade också om för 27-åringen att han är polis.

Men 27-åringen tog sig loss, satte sig i bilen och körde i väg och riktade vad som såg som en pistol mot polismannen. Han ska enligt åklagaren också ha kastat sten mot polismannen.

27-åringen greps senare efter att bilen hittats i Hyllie.

I förhör nekar 27-åringen till samtliga misstankar. Han medger visserligen att han haft en luftpistol i sin hand men förnekar att han riktat den mot polismannen eller att han kränkt kvinnan.

Nekar men blir inte trodd

En polis frågade honom under ett förhör:

– Kallar du henne något av följande "din jävla svenskfitta" och eller "hora" och eller att hon ska visa dig respekt för att hon är kvinna och du är man?

– Nej det har jag inte sagt. Jag hade inte tid att säga det för hon knuffade mig ut från butiken och sen angrep hennes man mig. Det är som att de planerat detta mot mig, svarade 27-åringen.

Kammaråklagare Pia Björnsson delar inte hans uppfattning och tror inte på honom. Det är därför han åtalats för misshandel, grovt olaga hot mot tjänsteman, grovt olaga hot mot polismannens hustru och försök till våld mot tjänsteman.

27-åringen är även åtalad för grovt olaga hot mot en annan man på en byggarbetsplats i Arlöv i slutet av maj i år. 27-åringen ska ha varit irriterad över att en del av gatan spärrats av och hotade en av arbetarna på platsen.

– Rätt var det var så började mannen vifta och så tog han upp pistolen och sa att han skulle skjuta oss, berättar mannen som blev utsatt.

27-åringen nekar även till att ha uttalat detta hot eller att ha viftat med en pistol.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!