Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dreamhack 2013 är igång i Jönköping

Counter strike och Starcraft är bara en av höjdpunkterna på årets Dreamhack.

Fyra dagar, 22 000 besökare och alldeles för lite sömn.

I helgen började jättefestivalen Dreamhack i Jönköping.

– Vi har aldrig sålt så många datorplatser, säger festivalchef Marcus Lindmark.

För nittonde året i rad, varav det elfte i Jönköping, arrangeras i dagarna Dreamhack. Bakom skärmar i mässanläggningen Elmia trängs datorintresserade från tolv år och uppåt. 22 000 besökare väntas komma under de fyra dagarna. Knappt hälften – 10 000 – har försäkrat sig om egna datorplatser.

r över att evenMarcus Lindmark går runt och myseemanget flyter så problemfritt trots att så mycket folk är på plats.

– Efter Gothia cup är vi Sveriges största ungdomsfestival, säger han. Det är extremt god stämning och alla som är samlade samsas utan problem. Fler borde komma hit för att uppleva och se hur det kan vara. Vi har inte fler ordningsvakter än ett ordinärt gymnasiedisko.

Höjdpunkten under årets Dreamhack är de tävlingar där såväl lokala som internationella förmågor tävlar i att vara bäst på olika datorspel. De spel som det tävlas i är Counterstrike, League of legends, Super streetfighter och Fifa.

– I prispotten ligger ett par miljoner kronor i prispengar, säger Marcus Lindmark.

Malmöbon Jens Jensen är ansvarig för säkerhetsarrangemangen under Dreamhack.

– Eftersom ingen alkohol är inblandad slipper vi många incidenter som vanliga festivaler har, säger han.

Jens Jensen är en av få på eventet som inte är särskilt dataspelsintresserad själv. Första gången han var på Dreamhack, 2002, spelade han, berättar han. Sedan dess har han återvänt för att jobba och återförenas med de andra som jobbar med festivalen.

– De flesta träffar jag bara ett par gånger om året. Det är för dem jag kommer hit.

Enligt Marcus Lindmark är det många som tror att Dreamhack går ut på att sova så lite som möjligt under de 72 timmar som eventet varar. På senare år, när festivalsprogrammet fyllts på med konserter och filmvisning, har det dock blivit svårt att mäkta med att ta åt sig av alla programpunkter.

– Det är lite av en myt att folk inte sover. Visst sitter en del och sover vid sina tangentbord, men får du inte ordentlig sömn kan du inte heller uppleva allt du vill.

Dreamhack rullar på och avslutas klockan tio på tisdag förmiddag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!