Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dramatisk dekadens och hantverk hett i höst

Emma Parker är inredare från Malmö. Hon ser att hantverk och murrig dekadens är hett i höst.
Rosa väggar är rätt och syns hos Ikea.
En lampa i modern 80-talstappning ur kollektion Wrong for Hay. Foto: Patrick Quayle / Patrick Quayle
Fjolårets Tom Dixon-ljusstakar är ett exempel på hantverk i meknansiks stil.
Grovflätade korgar är hett i höst. Denna kommer från Granit.

Rostfärgat, hantverk och dramatisk dekadens är några av inslagen som kommer att synas i våra hem framöver.

– Man hämtar inspiration från gamla renässansmålningar, säger Emma Parkinson om inredningstrenderna 2016.

  Hantverkstrenden är starkare än någonsin, inte bara föremål, utan också att ägna sig åt själv. Förra årets stora fluga var makramé, framförallt att tillverka egna amplar att hänga krukor i. Nu har broderi seglat upp som nästa stora hobby för inredningsnördar. Det hemvävda och handgjorda är hett! Även glaserad keramik, grovflätade korgar och gjutjärn kommer stort.

Emma Parkinson från Malmö arbetar som inredare och berättar att 70-talskeramik och rotting är supertrendigt just nu.

Samtidigt har en mer dramatisk trend gjort entré i våra hem, det är den dramatiska, dekadenta stilen inspirerad av 1700-talsrenässans.

– I höst jobbar vi mycket med djupa mustiga färger som mörkt vinrött, mörkt blågrönt och ockra. Inspirationen kommer från holländska renässansmålningar. Man vill åt den varma känslan med sammet, textur och tapeter med blommönster. Och sen kontrastera med metaller som mässing, säger Emma Parkinson.

Hantverk à la teknik

Om man blickar fram mot nästa års stora genombrott är det fortfarande hantverk som regerar men i lite mer industriell tappning. Emma Parkinson nämner fjolårets Tom Dixon-ljusstakar, inspirerade av kugghjul och muttrar och danska Framas köksinredning som exempel på stilen,

Och så blickar vi tillbaka till 1990-talet och rostfärgens era.

– Rost har haft lite medelåldersstämpel men det börjar kännas ungt och fräscht nu. Det kommer på både textilier och möbler och man kombinerar det med det beiga, rosa, blågrå och mintnyanser.

Även starka färger blir den stora grejen 2017.

– Primärfärgerna klarblått, rött, orange och rosa i kombination med svart och vitt syns bland annat hos danska märket Hay. Grafiska mönster i 80-talsstil kombineras med färger på ett lekfullt sätt. Man kan till exempel satsa på kuddar och affischer för att få in stilen i hemmet, förklarar Emma Parkinson.

Måste man välja en trend eller kan man kombinera flera när man inreder?

– Primärfärgstrenden kan ju passa ihop med en skandinavisk stil med plywood och vitt. Det grova och enkla och texturer och toner i beigt, rosa och rost går ju fint ihop. Dekadenstrenden står mer för sig själv och där kanske man kan välja ett rum att måla i en mörkare färg.

 

10 inredningstrender

1. Dramatisk dekadens

Den syntes på Milanomässan redan i fjol. Här jobbar man med djupa mustiga färger som mörkt vinrött, mörkt blågrönt och ockra. Inspiration hämtas från holländska renässansmålningar.

Matt sammet kontrasteras med metaller som mässing. På väggarna vill vi ha varma blommönster och textur. Ett enkelt sideboard som får ett historiskt lager i form av en blommig tapet är helt rätt.

 

2. Hantverk

Den har trenden har hängt med ett tag men är fortfarande populär och följer med vidare in i 2017. Ledorden är grovt och enkelt, det handgjorda syns i form av grovflätade korgar, keramik med spännande glasyrer och mönster. Det ska vara udda exemplar och inte se likadant ut, men gärna samtida form, satsa på salladsbestick eller keramikkrus. Även hamrat gjutjärn kommer synas mycket. Nästa stora trend är hantverk med mer industriell och mekanisk touch.

 

3. Texturer

Här handlar det om tjocka ryamattor gärna i naturliga färger och att blanda olika texturer och material. Testa att matcha din tjocka vita ryamatta med ett häligt glasbord, eller en enkel klotlampa i metall för att få det blanka mot det matta.

 

4. Ljusa toner

Grått har länge varit inne, vi har sett både köksluckor och väggar i olika grå nyanser. Nu får den grå eran lämna plats för den beiga eran. Olika nyanser, ton i ton stajlas tillsammans. Även rosa toner passar in i trenden. Det pastelliga och pudriga håller i sig och rosa är fortfarande en självklar färg i våra moderna hem, säger Emma Parkinson.

Mjukrosa sängkläder eller ett pulverlackat bord i gammelrosa blir en fin kontrast till hårdare material som marmor eller metall.

 

5. Rostfärgat

Framåt våren får vi se mer av den länge bortglömda rostfärgen som nu känns helt rätt. Den vågade satsar på en soffa eller en vägg i rostfärg. För den som vill känna sig för kan det räcka med en gardin eller en prydnadskudde. Färgen matchas med fördel med beiga, rosa, blågrå och mintnyanser.

 

6. Skira tyger

I vinter och vår så får vi se mycket textilier ta plats och det är de transparenta skira tygerna som står i kontrast till det grövre hantverket. Känslan ska vara böljande och dimmig. Ju tunnare gardiner desto bättre.

 

7. Primärfärger

Primärfärgerna klarblått, rött, orange och rosa i kombination med svart och vitt. Danska Hay tolkar trenden på ett modernt sätt. Grafiska mönster med 80-talsprägel syns på kuddar och affischer. Boktstavsplanscher och lekfulla maximönster är helrätt.

 

8. Tonade hörn

Att låta tapeten fortsätta upp i taket, exempelvis grenar och blommor som klättrar vidare upp för hörnen är en inredningstrend som vi sett dyka upp mer och mer. Nu är det även dags för golven att klättra upp på väggarna.

Nu syns allt oftare golvmaterialet fortsätta en bit upp på väggen, istället för den klassiska listen eller en panel.

 

9. Art déco

Mörka toner, mönstrade golv, geometri, glänsande metaller och starka färger i en härlig kombination bjuder art décon på. För stilinspiration – kolla in filmen "The Great Gatsby"! Fynda lampor och prylar på auktion. Satsa på affischer, kuddar och textilier i de kännetecknanden mönstren.

 

10. Murriga väggar

Trots en lång tradition av vitt och fräscht har de grå väggarna blivit ett vanligare inslag i de svenska hemmen. Och kulörer som mörkt blå och petrol, och andra blågröna toner fortsätter att vara populärt.

 

Emmas inredningstips!

✓ Gör en moodboard för att pricka in vad du gäller.

✓ Vad har du att börja med? Kanske kan du bara måla om för att få till en ny känsla.

✓Ska du köpa en sammetssoffa, satsa på en tidlös färg som svart eller mörkblå, så kan du anpassa till andra stilar.

✓ Törs du inte måla väggen i en slående färg nöj dig med nya kuddar som du kan byta efterhand.