Eftertraktat byte. Johnny Wahlqvist (tv) lyckades ropa in skinndräkten som Ricky fick i Mexiko. 3 200 kronor fick han hosta upp. Foto: Joachim Wall
Eftertraktat byte. Johnny Wahlqvist (tv) lyckades ropa in skinndräkten som Ricky fick i Mexiko. 3 200 kronor fick han hosta upp. Foto: Joachim Wall

Dragkamp om Rickys indiandräkt

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Styrkelyftaren Johnny Wahlqvist, 38, fick sin indiandräkt.
- Jag var livrädd att den skulle bli för dyr. Men det gick, säger en glad Johnny Wahlqvist.
Johnny bjöd via telefon på vännen Ricky Bruchs skinnkläder som i går gick under auktionsklubban i Malmö.
Delar av diskushjälten Ricky Bruchs bohag såldes i går på auktion. Låda efter låda med lp-skivor gick för mellan 200 och 1200 kronor. Rickys Beatlesskivor köptes för 900 kronor, liksom Stonessamlingen.
- Sammanlagt har vi sålt skivor för minst 40 000, säger Titti Guldbrand Hammar på Limhamns auktionsbyrå.
Rickys idrottsmedaljer från EM-, SM- och Europacuper gick för någon tusenlapp eller ett par hundra. OS-bronset fanns dock inte till försäljning. Det finns i dag på Idrottsmuseet i Malmö.

"Ville ha minne"

När Rickys indiandräkt med skjorta, byxor och stövlar från OS i Mexiko 1968 ropades ut började blev det sorl i salen. Priset segade sig upp mot 3 000. Malmöprofilen Stephan "Stippe" Rasic var med på sluttampen:
- Jag vill gärna ha ett minne. Vi kände varandra väl.
Men han fick ge sig, ett telefonbud på 3 200 kronor tog hem det.
Och det var en Rickykompis från Österlen som bjudit över.
- Jo, det var jag. Jag hade den på mig när jag var Rickys bodyguard på friidrotts-EM i Göteborg 2006, säger Johnny Wahlqvist. Nu ska jag ha den på mig när jag ska dansa i vårt nya projekt "Shall we dance" som vi hoppas ska gå på tv.
Rickys lådor med diskusar och kulor gick för 500, tavlan signerad av Ron Wood för 1 700, en låda diplom för 400 och affischer, inklusive den där Ricky var med i gladporrfilmen "I skyttens tecken", för 500.
Thorbjörn Falk
Thorbjörn Falk

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag