Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drabbade Maria: "Det är katastrof i Getinge"

Vattnet var bara centimeter från att ta sig in i Maria Bergs hus. Nu är hon orolig över att samma sak ska hända nästa gång regnet slår till.
Foto: Elena Ringström

När brunnarna slutade fungera var vattnet bara centimeter från att ta sig in i Maria Bergs hus i Getinge.

– Om det hade fortsatt regna en timme till så hade det gått in hos oss, säger hon.

Nu är hon orolig över att samma sak ska hända nästa gång regnet slår till.

Maria Berg, 42, bor tillsammans med sin man och tre barn i utkanten av Getinge. Under måndagen sattes brunnarna i området ur spel till följd av vattnet. Det ledde till översvämning och i flera hus fylldes källare och förråd med vatten. Familjens hus klarade sig då men Maria Berg är orolig att nytt regn kan leda till samma situation igen.

– Om det hade fortsatt regna en timme till så hade det gått in hos oss. Brunnarna är åtgärdade i dag så nu har vi inget. Men vem säger att samma fel inte uppstår igen, säger hon.

Under tisdagen har hon varit inne i centrala Getinge och tittat på förödelsen i samhället som till stor del står under vatten. Vårdcentralen och skolan i samhället, som är en av Halmstads kommuns största, är stängda och på flera håll är det strömavbrott.

– Där är det katastrof. På vissa gator står vattnet en halvmeter högt. Det har redan gått in i källare och garage och det skiljer inte mer än fem centimeter innan det börjar gå in i hus.

"Bor på en gata som står under vatten"

Hennes område i utkanten av samhället är inte lika drabbat som de centrala delarna av Getinge.

– Grannens föräldrar bor på en gata inne i Getinge som står under vatten. Nu går man bara och väntar på samtal om att behöva åka dit och flytta deras saker, säger hon.

Hon har aldrig sett något liknande i Sverige och är i nuläget mer fascinerad än rädd eftersom familjen mår bra och det enda hon riskerar att förlora är materiella ting.

– Det känns surrealistiskt att se detta i Sverige. Jag känner mig mer nyfiken än rädd. Samtidigt är inte mitt hus drabbat och jag har inte mina släktingar i Getinge, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!