Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Döva vill ses som etnisk minoritet

Döva vill nu också ses som en minoritet i samhället.
Foto: Christer Wahlgren

Tänk visuellt och sök ögonkontakt. Det är två lärdomar som hörande kan dra från döva, enligt Petra Örlegård, som under våren deltagit i SVT:s Mot alla odds och snart leder en dövkonferens i Malmö.

200 besökare väntas till konferensen som hålls i Malmö den 12–13 juni. Däribland företrädare från utbildningsdepartementet och Arbetsförmedlingen. En av de viktigaste frågorna för arrangören Döviana är att döva ska ses som en etnisk, eller språklig, minoritet.

Tilltro till döva

– Vi vill försöka få bort funktionshindertanken. Vi hoppas att besökarna ska få en starkare tilltro till döva och att samhället kan belysa döva på ett mera positivt sätt än i dag, skriver Petra Örlegård till TT i en mejlintervju.

Under konferensen kommer det att delas ut pris ut till en person som gjort mycket för teckenspråket inom kultursfären och medieområdet under lång tid. Petra Örlegård har själv varit synlig i medierna under våren som deltagare i tv-serien Mot alla odds.

– Det var en kul upplevelse. Det har varit ovanligt många program som visar döva och teckenspråk denna vår. Till exempel teckenspråksgestaltningen av låten Euphoria i Eurovisionsschlagerfestivalen och UR:s dokumentärserie En del av mig. Det är viktigt att tv lyfter fram att döva är som alla andra och inte behöver ses som människor med problem och begränsningar, säger Petra Örlegård.

Tänka i bilder

Enligt Örlegård är det bästa som hörande kan lära sig av teckenspråkiga att tänka i bilder och att ofta titta andra i ögonen.

– Det handlar om att tänka friare och inte binda sig vid ord. Det går att skapa poesi, söka kontakt eller förklara hur en sak ser ut med visuella gester, säger hon.

Bland konferensens föreläsare märks danskfödde fotografen Tomas Kold Erlandsen, som ska prata om förtryck av döva.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!