Rektorn Margareta Strand Karlsson kände familjen väl. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENRektorn Margareta Strand Karlsson kände familjen väl. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Rektorn Margareta Strand Karlsson kände familjen väl.  Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Blommor har börjat läggas vi huset och folk strömmar till hela tiden, de flesta är unga och barn. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENBlommor har börjat läggas vi huset och folk strömmar till hela tiden, de flesta är unga och barn. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Blommor har börjat läggas vi huset och folk strömmar till hela tiden, de flesta är unga och barn. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
På tisdagen hittades två barn och två vuxna döda i tvåplansvillan i bostadsområdet i skånska Bjärred. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENPå tisdagen hittades två barn och två vuxna döda i tvåplansvillan i bostadsområdet i skånska Bjärred. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
På tisdagen hittades två barn och två vuxna döda i tvåplansvillan i bostadsområdet i skånska Bjärred. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
På Facebook berättar de lokala poliserna om sin egen reaktion inför det som skett i Bjärred. Foto: SkärmdumpPå Facebook berättar de lokala poliserna om sin egen reaktion inför det som skett i Bjärred. Foto: Skärmdump
På Facebook berättar de lokala poliserna om sin egen reaktion inför det som skett i Bjärred. Foto: Skärmdump

Grannen om flickorna: "I somras tjoade de i poolen"

Publicerad
Uppdaterad

BJÄRRED. Flickorna gick aldrig till skolan utan fick all sin undervisning i hemmet.

Det var också där de – och deras föräldrar – hittades döda på tisdagen.

Att flickorna hade medicinska åkommor var inget som omgivningen märkte av.

– I somras tjoade de och hoppade i poolen. Jag såg pappan och den yngsta dottern i affären i mellandagarna. Då verkade allt som vanligt, säger grannen.

På onsdagsmorgonen har lugnet lagt sig vid tvåplansvillan i det välmående bostadsområdet i skånska Bjärred. Grannar går förbi huset och försöker förstå. Journalister är på plats för att rapportera. Polisen kör förbi med jämna mellanrum.

Runt hela villan finns polisens blåvita avspärrningstejp uppsatt. Senare under dagen kommer den tekniska undersökningen att fortsätta.

Morden har försatt Bjärred i chock.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Det har gått en dag sedan en hel familj – en man i 45-årsåldern, hans fru i 50-årsåldern och deras två döttrar som gick i grundskolan – hittades döda i huset.

Polisen beskrev först händelsen som en tragedi. Senare meddelades att man utreder händelsen som mord – men att man inte letar efter någon gärningsman.

Morden har försatt Bjärred i chock.

Och sorg.

 

LÄS MER: Pappans chef larmade polisen: "Olikt honom" 

 

Rektorn: "Vi har sett en familj i djup kris"

Margareta Strand Karlsson är rektor på Alfredshällsskolan i Bjärred.

– När polisen ringde mig på kvällen klockan 9 trodde jag att det hade varit inbrott på skolan. Sedan berättade han vad som hänt. Det är en otroligt djup tragedi. Det är ofattbart, och så säger vi allihopa, säger hon.

"Det kunde ingen tro", säger rektorn.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Genom sin yrkesroll kände hon den döda familjen väl. Den yngsta dottern gick på skolan och den äldre har tidigare varit elev.

– Vi har jobbat nära och vi har sett en familj i djup kris. Men att det skulle gå så här det fanns inte på kartan. Det kunde ingen tro, säger rektorn.

 

BRITTA SVENSSON: Ordet "mord" behöver inga förskönande omskrivningar 

Båda döttrarna undervisades i hemmet

Kommunen meddelar att de två döttrarna i familjen var inskrivna i var sin skola, men att de aldrig befann sig på plats. I stället fick de hemundervisning.

– Båda flickorna hade hemundervisning av medicinska skäl. Den äldsta flickan har haft hemundervisning sedan årskurs sex. Ganska omfattande hemundervisning, fyra dagar i veckan i de flesta av skolans ämnen, säger Svenjohan Davidson, verksamhetschef för grundskolan i Lomma kommun på en presskonferens.

Han fortsätter:

– Den yngsta flickan har haft hemundervisning tre dagar i veckan, också av medicinska skäl, sedan i höstas.

Kommunen vill inte lämna några närmare detaljer om vad de medicinska skälen bestod av. Den sista gången någon från skolan var i kontakt med familjen var innan storhelgerna.

Att flickorna hade medicinska åkommor var inget som syntes utåt, berättar en granne.

– I somras tjoade de och hoppade i poolen. Jag såg pappan och den yngsta dottern i affären i mellandagarna. Då verkade allt som vanligt, säger grannen.

De två döttrarna i familjen var inskrivna i var sin skola, men de var aldrig på plats. I stället fick de hemundervisning, berättar Svenjohan Davidson, verksamhetschef för grundskolan i Lomma kommun.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Polisen gjorde besök hemma hos familjen efter att pappans chef slagit larm om att han inte dykt upp för en konferens han själv arrangerade.

– Det här var en av hans stora hållpunkter under året och när han inte dök upp förstod vi tidigt att något var väldigt fel, berättar chefen och fortsätter:

– Jag ringde honom, till hem- och mobiltelefonen, sms:ade och försökte nå hans fru. När jag inte fick tag i någon ringde jag polisen som sa att de skulle kolla upp det.

Senare på tisdagskvällen fick chefen beskedet: Mannen och hans familj hade hittats döda i huset.

Sedan en tid tillbaka jobbade mannen mycket hemifrån, berättar chefen.

– Han har jobbat mycket hemma på sista tiden. Vi har disponerat det så för att han ska kunna prioritera att vara mer med sina döttrar. Och gått ner lite i tid för att prioritera familjelivet.

Mannen beskrivs som väldigt kompetent.

– Han var mycket högfungerande och kompetent. Väldigt stringent. Presterade toppresultat i alla sammanhang som man kan tänka sig. Samtidigt trevlig och social.

Flaggan vajar på halv stång och ett rum har avsatts som "minnesrum".Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

"Barnen förstår allvaret"

På Alfredshällsskolan är sorgen märkbar. Flaggan vajar på halv stång och ett rum har avsatts som "minnesrum". På ett bord står tända ljus och en bild på de döda flickorna. På väggen hänger teckningar med hälsningar från klasskamraterna.

På onsdagen har många föräldrar valt att följa med sina barn till skolan för att själva närvara.

– Vi dricker kaffe, vi äter mat och är tillsammans och sörjer, säger Margareta Strand Karlsson.

Klasskamraterna har ritat teckningar och skrivit hälsningar till de döda flickorna.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Hur berättar man för barnen att deras klasskamrater är döda?

– Vi har sagt att det inte finns någon hotbild och ingen gärningsman man behöver vara rädd för. Det är viktigt att betona när barnen är små, säger Margareta Strand Karlsson och fortsätter:

– Det är så kloka barn och de har fått samma information som föräldrarna. Till och med buspojkarna och busflickorna har coolat ner i dag och förstått allvaret.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag