Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dottern i tårar – familjen tvingades lämna bussen

Sedef Cörut tycker det är konstigt att familjen blev avslängd av bussen. "Jag förstår att barnskrik inte är trevligt, men ibland skriker barn".
Foto: Privat
Enligt Nobina som kör Skånetrafikens bussar i Malmö får chaufförerna avvisa passagerare.
Foto: Skånetrafiken

Sedef Cörut och hennes man skulle ta bussen till ett köpcentrum.

Väl på bussen började deras tvååriga dotter plötsligt att skrika.

– Jag försökte trösta henne men det gick inte. När vi hade fem hållplatser kvar ropade busschauffören att vi måste gå av, sen åkte han i väg med bussen, berättar Sedef Cörut.

På lördagseftermiddagen den 1 juli skulle Sedef Cörut, 26 och hennes man för att åka och shoppa. De ställde sig vid hållplatsen på Södervärn och klev på en av Skånetrafikens bussar.

Väl på bussen började parets tvååriga dotter att gråta. 

– Jag försökte trösta och trösta, men inget hjälpte. Små barn gråter ju ibland, utan att man som förälder förstår varför, säger Sedef Cörut.

En kvinna försökte hjälpa familjen att lugna barnet men flickan fortsatte att gråta hela resan.

Slängde av familjen

Vid hållplatsen vid Lindeborg stannade bussen plötsligt, utan att någon skulle gå av eller på. Plötsligt märker Sedef att någon ropar till henne. Det är busschauffören.

– Han ropar: "Ut ur bussen!" flera gånger och jag och min man skyndar oss av. Sen kör bussen i väg, säger Sedef. 

– Jag förstår att det inte är trevligt med barnskrik, men jag har aldrig tidigare varit med om att barnfamiljer slängts av för att deras barn gråter. Är det verkligen skäl att slängas av bussen? Jag märkte inte heller att någon klagade till busschauffören, alla verkade ha förståelse för att barn ibland skriker.

Körde förbi

Efter händelsen bestämde sig familjen för att åka hem och gick över till busshållplatsen på andra sidan gatan. När bussen kom visade det sig vara samma buss som de precis slängts av från. 

Busschauffören körde förbi hållplatsen, utan att stanna.

– Vi fick vänta på nästa buss. Väl hemma ringde jag Skånetrafiken och frågade om busschaufförerna verkligen får göra så, slänga av familjer för att ett barn skriker. De ringde upp mig och sa att de pratat med att busschauffören, som hade en annan bild än mig, berättar Sedef Cörut. 

"Får avvisa om det är outhärdligt"

När Kvällsposten söker Skånetrafiken hänvisar de till Nobina, företaget som kör bussarna i Malmö.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda fall. Det kan vara så att en busschaufför får avvisa resenärer om det blir en outhärdlig situation. Vi har inga regler för hur många decibel det måste låta innan chauffören har rätt att be någon stiga av, säger Henrik Birath, kommunikatör på Nobina.

– Kvinnan är välkommen att kontakta oss så reder vi ut vad som har hänt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!