Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dottern försatt i konkurs efter Brittas supersvindel

Dottern Nadia Samina Hayat har nu försatts i personlig konkurs i Danmark.Foto: Kanal 5
Britta Nielsen hade ändrat utseende när hon ställdes inför häktningsdomare i Sydafrika. Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu dras även den svindelmisstänkta Britta Nielsens barn ekonomiskt in i den jättelika bluffhärvan i Danmark.

Den 31-åriga dottern Nadia Samina Hayat har försatts i personlig konkurs - efter att ha tagit emot mångmiljonbelopp från sin mamma, skriver tidningen Finans

– Jag litade ju på att det inte var något konstigt, säger hon.

Britta Nielsen, 64, arbetade i många år på danska Socialstyrelsen och fick vid ett tillfälle medalj av drottning Margrethe för lång och trogen tjänst.

Men bakom ryggen på alla manipulerade hon utbetalningssystemet och betalade ut motsvarande 147 miljoner svenska kronor till sitt eget konto. 

Pengarna var egentligen avsedda till särskilt behövande - men svindeln kunde ske genom att Britta Nielsen under en följd av år lyckats lura Socialstyrelsens datasystem. 

Britta Nielsen var tidigare blond och fyllig i kroppen.Foto: WIEGAARDEN

En stor del av pengarna kunde senare spåras till Sydafrika, där Britta Nielsen i lönndom byggt upp sitt andra liv.

Levde lyxliv

På en ranch levde hon lyxliv med hästar, dyrbara smycken och exklusiva bilar.

I slutet av förra året greps dock Britta Nielsen och fördes efter ett utlämningsförfarande över till en dansk häktescell.

Samtidigt började polisen gräva allt djupare i svindelhistorien.

Det stod då klart att mångmiljonbelopp betalats ut till flera familjemedlemmar. En av dem som tagit emot pengar var den 31-åriga dottern Nadia Samina Hayat.

Hon bedrev hästuppfödning i bland annat Holland och Tyskland och Danmark. Tidningen Ekstrabladet har lyckats ta fram handlingar som visar att två döttrar vid ett tillfälle tog emot bidrag från en okänd långivare på 18 miljoner danska kronor.

Det uppges bland annat vara dessa pengar som nu lett till att den ena dottern den 5 februari försatts i personlig konkurs. 

Köpte hästar

Nadia Samina Hayat har själv berättat i Kanal 5 att hon använde pengar från sin mamma till att köpa och sälja upp emot 60 hästar för priser på 100 000 euro stycket.

I TV-intevjun säger dottern att hon inte haft några misstankar om att mamman kommit över pengarna på något brottsligt sätt.

– I fall det är så att hon svindlat sig till miljonerna, som medierna skriver, så har vi fått en del av pengarna, sa, säger dottern i inslaget.

Döttrarna kan inte riktigt förklara hur de kunde tro att deras mamma plötsligt var miljonär.

– Man litar ju på att det är ordning på det, säger hon i kanal 5-intervjun.

Färgade håret

Den andra dottern Karina Jamilla Hayat har berättat att mamman vid något tillfälle påstått att pengarna kom från investeringar, samt att pappan lämnat ett arv efter sig.

De båda döttrarna har delgetts misstanke om häleri. Även deras bror är brottsmisstänkt i samband med bedrägeriet.

Den svindelmisstänkta Britta Nielsen lyckades fly från Danmark innan polisen hunnit gripa henne. 

Vid gripandet i en lägenhet i Johannesburg hade Britta Nielsen motsvarande 480 000 kronor i kontanter. Hon hade dessutom färgat håret från blond till svart.   

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!