Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dopgåvan till prins Oscar: Naturlekplats

Nu är det klart vad prins Oscar ska få när han döps i Slottskyrkan den 27 maj.
Foto: Kungahuset.se
Skåne kopierar Estelles present rakt av.
Foto: Prins Daniel / FOTO HKH PRINS DANIEL KUNGAHUSET.SE / PHOTO HRH PR

De kopierar Estelles present rakt av!

Nu är det klart vad prins Oscar ska få när han döps i Slottskyrkan den 27 maj.

Något som han och en massa andra barn kan kul med i många år framöver.

Det är Kristianstadsbladet som avslöjar vad Skåne ska ge sin hertig i doppresent. I samband med att kungen vid konseljen, strax efter prins Oscar hade fötts, avslöjade prinsens namn Oscar Carl Olof fick Sverige också veta att han ska bli hertig av Skåne.

När prinsessan Estelle föddes 2012 blev hon hertiginna av Östergötland och vid hennes dop tre månader senare fick hon av sitt hertigdöme en egen 700 meter långa sagostig vid sjön Tåkern.

Nu verkar det som att Skåne har sneglat på sina kolleger i Östergötland. För landshövdingen Margareta Pålsson föreslår i ett internt brev, som Ystads Allehanda har tagit del av, att de ska ge lille prins Oscar en naturlekplats i nationalparken Söderåsen.

Landshövdingen Margareta Pålsson har skrivit till 33 kommuner i Skåne, till Region Skåne och till Sydsvenska Handelskammaren och gett förslaget om en naturlekplats:

"I samband med dopet förväntas vi överlämna en present från Skåne och det vill jag att vi gör något riktigt bra av. Min tanke är att skapa något beständigt som främjar god hälsa bland barn och ungdomar, vilket jag vet att även kronprinsessparet tycker är viktigt".

Landshövdingen vill att den döps till "Prins Oscars lekplats" och Ystads Allehanda uppger att "inspirationen föreslår landshövdingen hämtas från Skrylle naturlek, mellan Dalby och Södra Sandby. Allt ska byggas i naturmaterial, och kostnaden på en miljon föreslås fördelas mellan parterna."

Precis som när Estelle fick sin sagostig hann den inte bli klar till dopet. Nu förelås, precis som vid Estelles dop, att en tavla över gåvan ska överräckas vid dopet den 27 maj i Slottskyrkan i Stockholm.

Enligt Ystads Allehanda avslutar landshövdingen sitt brev med en uppmaning till kommunerna och regionen att hemlighålla planerna för att det ska bli en överraskning. 

Nästan exakt två år efter sitt dop - 2014 - åkte Estelle för första gången som prinsessa på sitt första officiella uppdraget. Det blev till hertigdömet Östergötland och höjdpunkten under resan var när hon invigde sin egen sagostig. Där fick hon bland annat stifta bekantskap med en groda som ville ha pussar, men lillsessan nobbade.

Att Oscars första officiella uppdrag som prins blir om två år till Skåne för att inviga sin doppresent är en inte alltför vågad gissning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!