Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domstolen slog fast Madsens livstidsstraff

Madsens advokat, Betina Hald Engmark, mötte pressen utanför hovrätten när livstidssomen slogs fast.Foto: Kvällsposten
Åklagaren Kristian Kirk Petersen gjorde i sin slutplädering klart att något lindrigare straff för Peter Madsen inte kunde bli aktuellt.Foto: Kvällsposten
Peter Madsen, 47, ska nu sitta inlåst på livstid efter mordet på Kim Wall.Foto: IDA GULDBAEK / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsens ubåt togs i beslag efter mordet på den svenska journalisten Kim Wall.Foto: UFFE WENG / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

47-årige Peter Madsen fick sista ordet i rättssalen.

Då vände han sig särskilt till Kim Walls föräldrar och sa att han var otroligt ledsen för det som hänt.

Ett par timmar senare dömdes den danske ubåtsbyggaren ändå till livstids fängelse - sedan hovrätten fastställt tingsrättens straff. 

Peter Madsen såg närmast oberörd ut när han eskorterades in i rättsal 1 i Østre Landsret i Köpenhamn på onsdagen.

Medan först åklagaren Kristian Kirk Petersen och därefter Madsens försvarare Betina Hald Engmark hållit sina slutpläderingar i målet satt Madsen själv försjunken med ansiktet vilande i händerna.

Åklagaren menade att det inte fanns utrymme för något annat straff än det som redan meddelats i tingsrätten - livstids fängelse.

– Det finns överhuvudtaget inga förmildrande omständigheter, enbart försvårande, sa Kristian Kirk Petersen bland annat.

Varit planlagd

Han motiverade det med att mordet på en svenska journalisten Kim Wall varit planlagd och att Madsen längtat efter att döda en kvinna i ubåten.

– Han hade sökt efter flera kvinnor. Att det blev Kim Wall måste ses som en tillfällighet. Hon blev fastkedjad ombord, sexuellt utnyttjad och till sist mördad. Hon måste ha insett att hon inte skulle komma levande ur detta. 

Enligt Kristian Kirk Petersen finns starka misstankar om att Peter Madsen även spelade in övergreppen på Kim Wall.

– När jag nu ser på Madsen, och det gör jag nu, kan jag säga att det inte finns ett straff som kan vara hårt nog mot denna man. Därför ska han också straffas med livstids fängelse, sa åklagaren.

Peter Madsen hade genom sin advokat Betina Hald Engmark överklagat tingsrättens dom på livstids fängelse för mord, brott mot griftefriden och grova sexuella övergrepp av särskilt försvårande art.

Var ostraffad

Överklagandet gällde enbart påföljden på livstids fängelse - eftersom det i Danmark i princip krävs att man gör sig skyldig till flera mord för att dömas till detta. Madsen var dessutom ostraffad sedan tidigare.

– Det är möjligt att det här är en unik dom i det avseendet. Jag kan inte säga annat än att jag är mycket nöjd med utfallet, säger Kristian Kirk Petersen till Kvällsposten.

Han säger att han själv påverkats av den enorma brutaliteten i målet.

Försvarsadvokaten anklagade honom i rättssalen för att överdriva och lägga in personliga värderingar i sin slutplädering.

Till Kvällsposten säger han att han bara beskrivit verkligheten.

– Det här är en man av särskild farlig karaktär. Det är ord som det Rättsliga rådet i Danmark använder.

Peter Madsens försvarare, advokat Betina Hald Engmark, anser dock att hennes klient dömts i förväg, inte minst genom all rapportering i media.

Orkade inte

Enligt advokaten har Peter Madsen egentligen bara erkänt brott mot griftefriden, ett straff som på sin höjd ger sex månaders fängelse.

Att Madsen inte stridit mer för att få hela domen uppriven beror på att han helt enkelt inte orkat ta den fighten också.

– Min klient har inte fått en rättfärdig rättegång, så mycket kan jag säga, säger Betina Hald Engmark.

Om Madsen tänker överklaga är inte bestämt. 

Flera experter bedömer att det finns en möjlighet att Högsta domstolen i Danmark beviljar prövningstillstånd på grund av sakens mycket ovanliga karaktär.

– Vi ska läsa igenom domen och ta ställning till fortsättningen, säger Betina Hald Engmark.

Ute efter tio år

Under rättegången i hovrätten menade hon att Peter Madsen, som alltså inte överklagat själva morddomen, borde dömas till som mest 14-16 års fängelse.

Med straffrabatt skulle det betyda att han hade varit ute från fängelset efter cirka tio år.

I rättssalen fick Madsen flera gånger stöd av tre väninnor som satt strax bakom honom. En av kvinnorna var den tvåbarnsmamma i 40-årsåldern som tvingades sluta sin anställning som kriminalvårdsanställd sedan hon etablerat en för nära relation med honom i häktet.

I hovrättens dom ingår även att Kim Walls föräldrar tillerkänns ett skadestånd på 328 000 danska kronor. I tingsrätten fick de ingenting med motivering att deras dotter varit vuxen.

Peter Madsen fick i rättssalen möjlighet att säga några sista ord när rättegången skulle avslutas.

Då vände han sig speciellt till Kim Walls anhöriga och sa att han var mycket ledsen för det som hänt.

Genom hela rättsprocessen har Madsen hävdat att Kim Wall dog genom en olycka. Det står han fortfarande fast vid.

Enligt TV4:s reporter, som var en av få journalister som befann sig inne i rättssalen, ska Madsen ha börjat gråta när domen avkunnades.