Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han döms till livstid – sköt ihjäl man i park

Zakriya Awad Mezar, 23 år, dömdes i dag till livstid mordet på en 23-årig man och för mordförsök på en 29-årig man den 3 juli förra året.Foto: Polisen
Tre av männen som misstänka för mordet och mordförsöket släpptes i förra veckan. Två av dem misstänks för bedrägerier.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Här sköts 24-åringen. I en dunge intill stod en moped som kan ha använts för att gömma mordvapnet.Foto: Polisen

Den tredje juli förra året sköts en 24-årig man ihjäl i Malmö när han skulle träffa en vän vid en park. Fyra män åtalades för mordet och mordförsöket men tre av dem frias. 24-åringens kamrat blev också skjuten men överlevde och pekade ut skytten, Zakriya Awad  Mezar, 23 år.
Han dömdes i dag till livstids fängelse av Malmö tingsrätt. Domstolen skriver att det varit frågan om en ren avrättning.

Zakriya Awad  Mezar döms även för mordförsöket på offrets 29-årige kamrat. Han gick fram till honom efter att ha skjutit 24-åringen och skulle skjuta honom i huvudet men hade slut på ammunition.

Under rättegången nekade Mezar till att ha mördat 24-åringen. Han nekade också till att ha skjutit mot offrets kamrat. Men han bekräftade under rättegången att han och den mördade 24-åringen var bekanta. Under rättegången bekräftade även andra vittnen att 24-åringen och Mezar var vänner.

Till sitt försvar anförde Mezar bland annat att inget mordvapen anträffats och att det saknades teknisk bevisning. Obduktionen visar att 24-åringen blivit skjuten fyra gånger i ryggen. Tingsrätten noterar också i domen att Mezar hade 30 000 kronor i kontanter och ett pass när han greps. Domstolen utesluter inte att han planerade att lämna landet.

Vittnet som pekade ut mördaren

Tingsrätten lägger stor vikt vid 29-åringens berättelse för en mc-polis som kom till platsen. 29-åringen var själv svårt skadad men berättade vem som skjutit. Och upprepade vittnesmålet under rättegången och pekade på nytt ut Zakriya Awad  Mezar. 29-åringen hävdade också under rättegången att den mördade 24-åringen berättat att det fanns en hotbild mot honom. Hotet skulle komma från en man som satt ett pris på hans huvud, enligt 29-åringen.

De tre andra männen som åtalats för mord och mordförsök frias av tingsrätten. Domstolen anser inte att det finns tillräckliga bevis som styrker att de visste att 23-åringen och hans kamrat skulle skjutas och dödas.

Döms för bedrägerier

Tre av de åtalade döms också för bedrägerier som genomförts genom att lura privatpersoner att lämna ut koder till sina bankdosor och mobila bank-ID. Mordet inträffade när polisen hade telefonavlyssning av dem.

Direkt efter mordet greps en man som hade ett namn som kunde tolkas vara samma som den nu dömde Zakriya Awad  Mezar. Polisen släppte den mannen efter att ha förstått att man tagit fel person. Det framgick bland annat av de telefonavlyssningar som fanns. Mannen som man anhöll av misstag mördades kort efter att ha försatts på fri fot.