Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Döms för sextrakasserier – misstänks för nytt sexbrott

30-åringen dömdes för sexbrott mot 22 unga flickor. Men misstänks nu för sexbrott mot ytterligare en flicka. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En 30-årig man döms till fängelse i två år och sex månader för att under flera år ha förföljt och sextrakasserat främst unga flickor på internet.

Samtidigt har polisen inlett en ny förundersökning mot samme man. Han misstänks på nytt för att ha försökt utnyttja en flicka för sexuell posering. 

Domen som meddelades i dag gällde 23 flickor. Under hösten 2018 i utredningen mot honom avskrev kammaråklagare Lena Körner ett antal misstankar som gällde flera flickor. Men i förra månaden beslöt Lena Körner att återuppta förundersökningen mot 30-åringen när det gäller en av flickorna.

– Jag begärde i mars att det skulle utses ett målsägandebiträde, säger Lena Körner till Kvällsposten.

Misstankarna i den nya förundersökningen mot 30-åringen gäller precis som det han dömts för i dag försök till utnyttjande av barn till sexuell posering.

 I flera år blev unga flickor, främst i en skånsk kommun, förföljda och sextrakasserade på internet av en förövare i deras närområde. Nu döms en 30-årig man av Malmö tingsrätt till fängelse i två år och sex månader. Han ska även betala 350 000 kronor i skadestånd.

"Mått mycket dåligt"

Totalt rör det sig om 22 brottsoffer, de flesta flickor, som har blivit utsatta för groomingbrott, stalkningsbrott och andra internetrelaterade brott av mannen, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

All brottslighet har begåtts på sociala medier.

"Till vissa barn har mannen skickat enstaka meddelanden av sexuell karaktär. Andra barn har blivit trakasserade under flera års tid. Barnen har varit förhållandevis unga och flera av dem har mått mycket dåligt av vad de utsatts för", säger rådmannen Fredrik Landgren.

De äldsta brotten i åtalet begicks 2014. Flera flickor har fått ta emot hundratals vänförfrågningar från mannen som även skickat bilder och filmer på sitt könsorgan. I vissa fall har han även hotat dem med våldtäkt, enligt åtalet.

"Intellektuell funktionsnedsättning"

Det var först förra sommaren som polisen lyckades knyta 30-åringen som misstänkt till brotten. Detta trots att trakasserierna har varit kända och under flera år varit ett samtalsämne i kommunen bland både unga och vuxna. Mannen har tidigare varit anställd på en skola i kommunen.

Mannen har en "lindrig intellektuell funktionsnedsättning som gör att han har en nedsatt förmåga att förstå konsekvenserna av sina handlingar och vad andra känner och tänker", skriver rätten. Detta har tagits i beaktning när domstolen bestämt fängelsestraffets längd.