Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dagispedofilen döms till 6,5 års fängelse

Foto: Sanna Dolck
Foto: Christian Örnberg

Dagispedofilen i Kristianstad har stått åtalad för en mängd fall av grova sexuella övergrepp och grova våldtäkter mot barn på de förskolor han arbetat på.

Under rättegången har han erkänt alla handlingar.

I dag dömdes han till fängelse i sex år och sex månader och skadestånd på 1,6 miljoner kronor.

Av domen framgår att övergreppen och våldtäkterna skett i samband med blöjbyten.

Dagispedofilen i Kristianstad fick sin dom klockan 14:00 på fredagen.

Han döms på alla åtalspunkter och straffet blir fängelse i sex år och sex månader.

Övergreppen och våldtäkterna har skett i samband med blöjbyten. Han har fotograferat och filmat barnen i samband med händelserna.

Förutom fängelsestraffet ska han också betala ut skadestånd på sammanlagt 1 655 000 kronor.

Rätten ser brotten som grova och hänsynslösa då han genom sitt jobb ska utgöra en särskild trygghet för barnen – och att deras föräldrar ska kunna räkna med att barnen är trygga på kommunala förskolor.

Även offrens mycket låga ålder är försvårande.

40-åringen förnekar inga brott, men har invänt mot åklagarens rubricering i fallen av våldtäkt då han menar att ingen penetrering skett. Enligt rätten behöver dock inte samlag fullbordas utan beröring mellan könsdelar räcker för att det ska räknas som våldtäkt.

Enligt domen har mannen själv varit mycket samarbetsvillig under förundersökningen, så till den grad att en del av gärningarna troligtvis aldrig kommit fram om han inte berättat om dem.

Jobbat på 26 förskolor

Den 40-årige dagispedofilen har arbetat på 26 förskolor i trakten.

Han har erkänt sexuella övergrepp mot 19 barn – varav flera räknas som grova våldtäkter.

Enligt åtalet är alla barn mellan 1-3 år gamla, förutom en tioåring som blev utsatt för sexuella övergrepp på High Chaparall.

Med hänsyn till de grova brotten och att brottsoffrena är så unga har förundersökningen belagts med sekretess. Kristianstadsbladet har tagit del av den och berättar att fallen av grov våldtäkt inte handlar om penetrationssex, utan att barnskötaren rört sitt könsorgan mot de små barnens kön.

Enligt tidningen består de grova sexuella övergreppen av att han tagit på barnens kön.

Under rättegången erkände barnskötaren alla gärningar han åtalats för. Men först förstod han inte hur han kunde åtalas för våldtäkt.

I den rättspsykiatriska utredningen framkommer att 40-åringen "hade bristande förståelse för att han hade skadat barnen med sina handlingar då de knappt hade märkt vad som pågick och inget tvång eller fysiskt våld förekommit".

Hade 300 barntrosor hemma

I utredningen framkommer också att mannen redan för ett par år sen började stjäla underkläder från barn han träffade på jobbet. Han ska ha känt skam och bränt upp dem.

Det tycks dock inte som att beteendet upphörde – vid husrannsakan hittade polisen nästan 300 barntrosor.

Rättspsykiatrikerna har kommit fram till att mannen inte är allvarligt psykiskt störd och att han därmed bör dömas till fängelse snarare än vård.

Utredningen fastslår att han är pedofil.

Greps på nöjesfält

Mannen greps efter att han förgripit sig på den tioåriga flickan på High Chaparral. Hon berättade för sin mamma som anmälde till polisen.

Under polisförhör berättade mannen om resten av övergreppen och våldtäkterna. För att styrka sin berättelse visade han polisen 150 barnpornografiska bilder, varav en del var egenproducerat.

Det var just det egenproducerade materialet som ledde till att de små barnen som utsatts för mannen kunde identifieras.

Rättegången hölls i mitten av oktober i Malmö tingsrätts säkerhetssal – efter att mannen fått flera grova mordhot.