Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömdes till utvisning – misstänkt för nytt mord

Mannen är utvisad – två gånger. I fredags häktades han för ett mord i Malmö i maj.
Foto: / MIKAEL NILSSON

En 36-årig man sitter häktad, misstänkt för mordet i hundrastgården i Malmö i maj.

Redan för sex år sedan dömdes han till utvisning, avslöjar Sydsvenskan.

Men eftersom han är statslös kan utvisningen inte verkställas.

Det var i slutet av maj som en 45-årig man knivhöggs i en hundrastgård på Södra Skolgatan, alldeles i närheten av Möllevångstorget i Malmö. Flera personer blev vittnen till hur offret plötsligt stapplade ut från inhägnaden och bad om hjälp.

– Den knivstuckne mannen anträffades svårt skadad bara några meter från gärningsplatsen och fördes i ambulans till sjukhus. Där förklarades han strax efteråt avliden, sa polisens presstalesperson Nils Norling direkt efter mordet.

I fredags häktades en 36-årig man, misstänkt för mordet

Nu skriver Sydsvenskan att den häktade mannen tidigare har avtjänat straff för våldsbrott – och dessutom är dömd till utvisning två gånger.


LÄS MER: Den 45-årige mannen höggs ihjäl inne i hundrastgården 


Mannen flyttade, enligt Sydsvenskan, till Sverige från Kuwait 2010. Men han bedömdes inte ha skäl att stanna, utan utvisades. 

Sex dagar efter det beslutet våldtog 36-åringen en kvinna. Han dömdes till tre års fängelse och till att utvisas efter avtjänat straff. Han har dessutom begått fler våldsbrott – så sent som i juni i år satt han anhållen för en knivattack mot en ordningsvakt.

Mannen är statslös

Men trots dubbla beslut kan mannen inte utvisas.

36-åringen är statslös och Kuwait, varifrån han kom, tar inte emot statslösa personer. 

Enligt Sydsvenskan finns 190 personer i Sverige som likt 36-åringen är dömda till utvisning men som inte kan utvisas. Gränspolisen förhandlar med ländernas ambassader och i vissa fall tas de emot. 

Under väntan är de på fri fot. Kriminalvården har krävt att den 36-årige mannen ska behandlas för sitt missbruk och sitt våldsbeteende, men han vägrar.

En 42-årig man har tidigare suttit frihetsberövad för mordet i hundrastgården men släppts. Han är fortfarande misstänkt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!