Mannen är utvisad – två gånger. I fredags häktades han för ett mord i Malmö i maj. Foto: / MIKAEL NILSSON
Mannen är utvisad – två gånger. I fredags häktades han för ett mord i Malmö i maj. Foto: / MIKAEL NILSSON

Dömdes till utvisning – misstänkt för nytt mord

Publicerad

En 36-årig man sitter häktad, misstänkt för mordet i hundrastgården i Malmö i maj.

Redan för sex år sedan dömdes han till utvisning, avslöjar Sydsvenskan.

Men eftersom han är statslös kan utvisningen inte verkställas.

Det var i slutet av maj som en 45-årig man knivhöggs i en hundrastgård på Södra Skolgatan, alldeles i närheten av Möllevångstorget i Malmö. Flera personer blev vittnen till hur offret plötsligt stapplade ut från inhägnaden och bad om hjälp.

– Den knivstuckne mannen anträffades svårt skadad bara några meter från gärningsplatsen och fördes i ambulans till sjukhus. Där förklarades han strax efteråt avliden, sa polisens presstalesperson Nils Norling direkt efter mordet.

I fredags häktades en 36-årig man, misstänkt för mordet

Nu skriver Sydsvenskan att den häktade mannen tidigare har avtjänat straff för våldsbrott – och dessutom är dömd till utvisning två gånger.

 

LÄS MER: Den 45-årige mannen höggs ihjäl inne i hundrastgården 

 

Mannen flyttade, enligt Sydsvenskan, till Sverige från Kuwait 2010. Men han bedömdes inte ha skäl att stanna, utan utvisades. 

Sex dagar efter det beslutet våldtog 36-åringen en kvinna. Han dömdes till tre års fängelse och till att utvisas efter avtjänat straff. Han har dessutom begått fler våldsbrott – så sent som i juni i år satt han anhållen för en knivattack mot en ordningsvakt.

Mannen är statslös

Men trots dubbla beslut kan mannen inte utvisas.

36-åringen är statslös och Kuwait, varifrån han kom, tar inte emot statslösa personer. 

Enligt Sydsvenskan finns 190 personer i Sverige som likt 36-åringen är dömda till utvisning men som inte kan utvisas. Gränspolisen förhandlar med ländernas ambassader och i vissa fall tas de emot. 

Under väntan är de på fri fot. Kriminalvården har krävt att den 36-årige mannen ska behandlas för sitt missbruk och sitt våldsbeteende, men han vägrar.

En 42-årig man har tidigare suttit frihetsberövad för mordet i hundrastgården men släppts. Han är fortfarande misstänkt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag