Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dömdes till utvisning – misstänkt för nytt mord

Mannen är utvisad – två gånger. I fredags häktades han för ett mord i Malmö i maj.
Foto: / MIKAEL NILSSON

En 36-årig man sitter häktad, misstänkt för mordet i hundrastgården i Malmö i maj.

Redan för sex år sedan dömdes han till utvisning, avslöjar Sydsvenskan.

Men eftersom han är statslös kan utvisningen inte verkställas.

Det var i slutet av maj som en 45-årig man knivhöggs i en hundrastgård på Södra Skolgatan, alldeles i närheten av Möllevångstorget i Malmö. Flera personer blev vittnen till hur offret plötsligt stapplade ut från inhägnaden och bad om hjälp.

– Den knivstuckne mannen anträffades svårt skadad bara några meter från gärningsplatsen och fördes i ambulans till sjukhus. Där förklarades han strax efteråt avliden, sa polisens presstalesperson Nils Norling direkt efter mordet.

I fredags häktades en 36-årig man, misstänkt för mordet

Nu skriver Sydsvenskan att den häktade mannen tidigare har avtjänat straff för våldsbrott – och dessutom är dömd till utvisning två gånger.


LÄS MER: Den 45-årige mannen höggs ihjäl inne i hundrastgården 


Mannen flyttade, enligt Sydsvenskan, till Sverige från Kuwait 2010. Men han bedömdes inte ha skäl att stanna, utan utvisades. 

Sex dagar efter det beslutet våldtog 36-åringen en kvinna. Han dömdes till tre års fängelse och till att utvisas efter avtjänat straff. Han har dessutom begått fler våldsbrott – så sent som i juni i år satt han anhållen för en knivattack mot en ordningsvakt.

Mannen är statslös

Men trots dubbla beslut kan mannen inte utvisas.

36-åringen är statslös och Kuwait, varifrån han kom, tar inte emot statslösa personer. 

Enligt Sydsvenskan finns 190 personer i Sverige som likt 36-åringen är dömda till utvisning men som inte kan utvisas. Gränspolisen förhandlar med ländernas ambassader och i vissa fall tas de emot. 

Under väntan är de på fri fot. Kriminalvården har krävt att den 36-årige mannen ska behandlas för sitt missbruk och sitt våldsbeteende, men han vägrar.

En 42-årig man har tidigare suttit frihetsberövad för mordet i hundrastgården men släppts. Han är fortfarande misstänkt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!