Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömde mördaren Tony Ledel vill sitta med äldre fångar

Dagens toppnyheter – inrikes
Mördaren Tony Ledel, 62, uttryckte själv önskemål om att få sitta på Kumla. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Tony Ledel, 62, sköt ihjäl en man med jaktgevär och hotade att döda flera andra framför huset i Halland.

Han dömdes till 18 års fängelse och inför placeringen på anstalt bad han om att få sitta på ”en lugn avdelning” på Kumla.

Kriminalvården håller med och har bokat en plats på Kumla.

Mordet inträffade på en fastighet i Hylte i Halland i maj 2018. Tony Ledel har själv berättat att han kom beväpnad till gården av oro för anhöriga till honom som tidigare utsatts för hot och utpressning.

För att skydda de anhöriga hade han bland annat övernattat på gården vid tidigare tillfällen.

Sköts i bröstet

När han kom till gården den här dagen i maj förra året utbröt oroligheter när ett antal av de personer som tidigare pekats ut som hotfulla befann sig där.

Tony Ledel sköt ihjäl en 35-årig man men nekade efteråt till ansvar, han hävdade att han avlossade skottet av misstag sedan han snubblat i gräset.

Skottet träffade mannen i bröstet.

Tony Ledel, 62, dömd till 18 års fängelse för mord.Foto: Polisen

Efter det dödande skottet ska Tony Ledel ha hotat de andra personerna på platsen. Med jaktgeväret riktat mot dem beordrade han dem att lägga sig på marken.

– Han riktade vapnet mot mitt huvud och jag såg pipan. Sedan spände han hanen och höll fingret på avtryckaren. När han sa hej då valde jag att blunda. Det kändes overkligt och jag trodde jag skulle dö. Men sedan hörde jag hur vapnet klickade, berättade en av männen i rätten.

Tony Ledel dömdes till 18 års fängelse för mord, mordförsök, grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Mördaren Tony Ledels önskemål

Nu har Kriminalvården bestämt att Tony Ledel ska avtjäna sitt straff på anstalten Kumla, 62-åringen hade själv önskat att få sitta antingen där eller på Tidaholm.

Inför placeringen uttryckte han även önskemål om att få placeras på en lugnare avdelning med äldre intagna. 

”Tony Ledel får enligt beslut om säkerhetsnivå vara placerad i anstalt av säkerhetsklass 1. Anstalten Kumla bedöms vara lämplig anstalt som tillhandahåller passande säkerhet och sysselsättning samt är utifrån rådande beläggningssituation mest lämplig placering. Plats är bokad i anstalten Kumla”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Ladda ner appen.Foto: Kvp / Kvp