Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömda våldtäktsmän slipper fängelse – får åldersrabatt

I onsdags dömde Kalmar tingsrätt två män för en gruppvåldtäkt på en 40-årig kvinna.
Foto: SUVAD MRKONJIC / SUVAD MRKONJIC FOTOGRAFISKA AB
Männen som döms fick sluten ungdomsvård, utvisning och ett skadestånd att betala på 171.400 kronor.
Foto: LISA MATTISSON

Två unga män döms till sluten ungdomsvård och utvisning för en gruppvåldtäkt av en 40-årig kvinna i september förra året.

Det stod klart under onsdagen.

– Anledningen till att männen inte fick ett fängelsestraff är åldersrabatten, säger kammaråklagare Bengt Wahlström. 

Under onsdagen dömdes två män i 18-årsåldern efter att Kalmar tingsrätt slagit fast att de gruppvåldtagit en kvinna i 40-årsåldern i september förra året. Det var under kvällen den 10 september som tre unga män sökte kontakt med kvinnan, när hon var på väg hem från ett uteställe. 

Enligt kvinnans vittnesmål sökte de först kontakt och ledde henne sedan mot ett ensligt kolonilottsområde. Hon försökte vända om men då uppger hon att stämningen blev hotfull. Målsägande berättar också att hon blev nerputtad och sedan fasthållen medan männen turades om att våldta henne. Under tiden ska även en av männen fotat händelsen. 

Åldersrabatt för att slippa fängelse

Nu döms två av männen för gruppvåldtäkten till sluten ungdomsvård, skadestånd på sammanlagt 171 400 kronor och utvisning. Den tredje mannen har fotfarande inte hittats. 

Bengt Wahlström var kammaråklagare i fallet och säger att domen överrensstämde med praxis för denna typ av mål. 

– Anledningen till att männen inte fick ett fängelsestraff är åldersrabatten. Av någon anledning är man myndig från att man är 18 men straffrättsligt går åldern på 21 år.

Han är kritisk till åldersrabatten.

– Min personliga uppfattning är att det är märkligt att vi har två myndighetsåldrar. Vid 18 får man gå på krogen, rösta och ta banklån men straffrättsligt ligger åldern på 21, säger han.

Döms mot sitt nekande

Då brottet begicks var den ena mannen 17 år och den andra 18 år, men nu har de båda blivit myndiga. Männen har konsekvent nekat till brott men döms mot sitt nekande till grov våldtäkt och ringa stöld. 

De åtalade sa att samlagen var på initiativ av kvinnan och därför berättade de inte att de hade haft sex när de blev kallade att lämna DNA-prov. Men då rätten ansåg kvinnans berättelse synnerligen trovärdig, skrapsår på knäna som överrensstämmer med skador efter att bli puttad samt DNA-bevisning, döms de mot sitt nekande.  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!