Polisens tekniker i närheten av mordplatsen. Foto: KENNETH MEYERPolisens tekniker i närheten av mordplatsen. Foto: KENNETH MEYER
Polisens tekniker i närheten av mordplatsen. Foto: KENNETH MEYER
I byretten (danska motsvarigheten till svenska tingsrätten), hävdade 34-åringen först att han gett vapnet till en annan person, som han då inte ville namnge. Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅNI byretten (danska motsvarigheten till svenska tingsrätten), hävdade 34-åringen först att han gett vapnet till en annan person, som han då inte ville namnge. Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN
I byretten (danska motsvarigheten till svenska tingsrätten), hävdade 34-åringen först att han gett vapnet till en annan person, som han då inte ville namnge.  Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN

Dömda mördaren bröt gängets hederskodex

Publicerad

I gängmiljön håller du tyst.

Det gjorde inte den 34-årige Bandidosmannen som skyllde på en död gängmedlem. 

Efter det dömdes han skyldig för ett trippelmord – och bröt samtidigt mot gängets hederskodex. 

De tre männen mördades medan de sov i en lägenhet i Frederiksberg, Köpenhamn 2015. Den 34-årige Bandidosmedlemmen misstänktes snabbt och dömdes senare till livstids fängelse.

Han nekade till mord och förklarade att han tidigare den aktuella kvällen hämtade det ena av två vapen som användes vid trippelmordet. I byretten (danska motsvarigheten till svenska tingsrätten), hävdade 34-åringen att han gett vapnet till en annan person, som han då inte ville namnge. 

Philip Rasmussen dog 19 år gammal. Foto: PRIVATPhilip Rasmussen dog 19 år gammal. Foto: PRIVAT
Philip Rasmussen dog 19 år gammal. Foto: PRIVAT
Suhaib Jaffar dog 23 år gammal. Foto: PRIVAT / PRIVATSuhaib Jaffar dog 23 år gammal. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Suhaib Jaffar dog 23 år gammal.  Foto: PRIVAT / PRIVAT
Mike Vinther dog 24 år gammal. Foto: PRIVATMike Vinther dog 24 år gammal. Foto: PRIVAT
Mike Vinther dog 24 år gammal. Foto: PRIVAT

"Förstod inte"

Domen överklagades och i den danska motsvarigheten till hovrätten bröt han mot den kodex som finns i Bandidos. 

I gängmiljön är det strängt förbjudet att ange andra personer – och i synnerhet medlemmar i samma gäng. 

När fallet nådde hovrätten skyllde den 34-årige mannen på en annan Bandidos-medlem, som på egen hand skulle ha utfört morden. Mannen han skyllde på var inledandet skedet häktad misstänkt för trippelmordet.. 

– Min klient förstod inte att det var en viktig fråga för rätten, för han (som 34-åringen skyllde på) var den sista som hade vapnet i händerna. Därför väljer han nu att förklara den delen, sa hans advokat Berit Ernst till Ekstrabladet.

I gängmiljön är det strängt förbjudet att ange andra personer – och i synnerhet medlemmar i samma gäng. Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN

Bröt mot kodex

Och efter att han angett gängmedlemmen hade han brutit mot Bandidos kodex. 

Så här förklarade 34-åringens försvarsadvokat sin klients val under rättegången i hovrätten: 

"Valet står mellan livstid och att bryta mot klubbens kodex. Kodexen gäller fortfarande, men om han ska välja mellan klubben och få komma ut till familjen, så väljer han familjen".

Gängmedlemmen som trippelmördaren skyllde på var vid den här tidpunkten inte längre i livet. Han tog sitt liv medan han satt häktad misstänkt för inblandning i morden.

34-åringen skyllde alltså på en död man som drivande. 

Men hovrätten ansåg inte att mannens förklaring var trovärdig –  och därmed står 34-åringens dom på livstids fängelse kvar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag