Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömda mördaren bröt gängets hederskodex

Polisens tekniker i närheten av mordplatsen.Foto: KENNETH MEYER
I byretten (danska motsvarigheten till svenska tingsrätten), hävdade 34-åringen först att han gett vapnet till en annan person, som han då inte ville namnge. Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN

I gängmiljön håller du tyst.

Det gjorde inte den 34-årige Bandidosmannen som skyllde på en död gängmedlem. 

Efter det dömdes han skyldig för ett trippelmord – och bröt samtidigt mot gängets hederskodex. 

De tre männen mördades medan de sov i en lägenhet i Frederiksberg, Köpenhamn 2015. Den 34-årige Bandidosmedlemmen misstänktes snabbt och dömdes senare till livstids fängelse.

Han nekade till mord och förklarade att han tidigare den aktuella kvällen hämtade det ena av två vapen som användes vid trippelmordet. I byretten (danska motsvarigheten till svenska tingsrätten), hävdade 34-åringen att han gett vapnet till en annan person, som han då inte ville namnge. 

Philip Rasmussen dog 19 år gammal.Foto: PRIVAT
Suhaib Jaffar dog 23 år gammal. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Mike Vinther dog 24 år gammal.Foto: PRIVAT

"Förstod inte"

Domen överklagades och i den danska motsvarigheten till hovrätten bröt han mot den kodex som finns i Bandidos. 

I gängmiljön är det strängt förbjudet att ange andra personer – och i synnerhet medlemmar i samma gäng. 

När fallet nådde hovrätten skyllde den 34-årige mannen på en annan Bandidos-medlem, som på egen hand skulle ha utfört morden. Mannen han skyllde på var inledandet skedet häktad misstänkt för trippelmordet.. 

– Min klient förstod inte att det var en viktig fråga för rätten, för han (som 34-åringen skyllde på) var den sista som hade vapnet i händerna. Därför väljer han nu att förklara den delen, sa hans advokat Berit Ernst till Ekstrabladet.

I gängmiljön är det strängt förbjudet att ange andra personer – och i synnerhet medlemmar i samma gäng. Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN

Bröt mot kodex

Och efter att han angett gängmedlemmen hade han brutit mot Bandidos kodex. 

Så här förklarade 34-åringens försvarsadvokat sin klients val under rättegången i hovrätten: 

"Valet står mellan livstid och att bryta mot klubbens kodex. Kodexen gäller fortfarande, men om han ska välja mellan klubben och få komma ut till familjen, så väljer han familjen".

Gängmedlemmen som trippelmördaren skyllde på var vid den här tidpunkten inte längre i livet. Han tog sitt liv medan han satt häktad misstänkt för inblandning i morden.

34-åringen skyllde alltså på en död man som drivande. 

Men hovrätten ansåg inte att mannens förklaring var trovärdig –  och därmed står 34-åringens dom på livstids fängelse kvar.