Dömd sjuksköterska får inte fortsätta jobba

Sjuksköterskan är dömd för mordförsök på sin man och anses då ha missbrukat förtroendet från allmänheten. (Modellbild.)
Foto: BILDBYRÅN
Antalet sjuksköterskor som mister legitimationen har ökat på senare år. Förra året drogs den in för 29 personer. (Genrebild.)
Foto: JENS CHRISTIAN

En sjuksköterska som dömts till nio års fängelse för att hon försökt mörda sin man ska inte få fortsätta i yrket. Det kräver Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Hon har ”missbrukat förtroendet”, heter det.

Den 32-åriga kvinnan dömdes i maj i år av Lunds tingsrätt till åtta års fängelse för att hon knivhuggit sin man i magen och halsen i en lägenhet i Lund.

De hade haft en långvarig konflikt som slutat med att paret gemensamt ansökt om äktenskapsskillnad.

I början av januari i år besökte kvinnan sin man i hans bostad och attackerade honom med en kökskniv. Han skulle få en överraskning, sa hon – och bad honom blunda.

Högg honom med kökskniv

I ögonvrån såg han hustrun ta en kökskniv från diskstället. Hon högg honom, han flydde ut i trapphuset men blev indragen i lägenheten igen och fick ytterligare hugg. 

Kvinnan hävdade i rätten att hon hade blivit angripen och att hon bara använt kniven i självförsvar. Men rätten trodde inte på hennes uppgifter.

Hon dömdes till åtta år för mordförsök. Domen överklagades till hovrätten som höjde straffet till nio års fängelse. Hon ska även betala nära 200 000 kronor i skadestånd.

Domen kan inte ändras

Högsta domstolen beslutade i början av september att neka kvinnan prövningstillstånd, så domen står fast.

Nu tar Ivo domen som utgångspunkt för att begära att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) ska dra in kvinnans legitimation som sjuksköterska.

”Hon har genom brottet tveklöst missbrukat det förtroende som allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad yrkesutövare inom hälso- och sjukvården”. skriver Ivo.

29 drogs in förra året

Förra året var det 29 sjuksköterskor och barnmorskor som blev fråntagna sin yrkeslegitimation, enligt Vårdfokus, som är medlemstidning för Vårdförbundet.

Det var den högsta siffran på tio år. Den vanligaste orsaken till återkallelse av legitimation var att personerna ”visat sig uppenbart olämpliga att utöva yrket”.

Stöld från arbetsplatsen eller andra brott, missbruk eller sjukdom är vanliga skäl till att en legitimation dras in.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!