Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömd mördare slogs blodig i sin egen cell

Martin Törnblad Foto: MICKE ÖLANDER / KVP

27-årige Martin Törnblad dömdes för att ha mördat och grävt ner sin egen svärfar på en lantbruksfastighet utanför Kalmar.

När Törnblad skulle byta fängelsemiljö möttes han själv av grovt våld. Personal hittade honom nedblodad och knappt vid medvetande i cellen.

Nu åtalas en jämnårig intagen för grov misshandel.

– Jag ville tala om vilka regler vi har på avdelningen, säger han i förhör.

Martin Törnblad dömdes 2015 tillsammans med ex-flickvännen Sara Lundblad för att ha mördat Sara Lundblads förmögna pappa i Förlösa utanför Kalmar under 2012.

Paret dömdes mot sitt nekande till vardera 18 års fängelse. Törnblad placerades på Kumlaanstalten, men flyttades under förra året över till säkerhetsanstalten i Tidaholm.

Martin Törnblad misshandlades grovt på Tidaholmsanstalten. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Det var där den uppmärksammade misshandeln inträffade.

Martin Törnblad hade bara varit på avdelningen någon timme när två intagna bad om ett samtal inne i Törnblads bostadsrum.

Låg nedblodad

När personalen en stund senare upptäckte honom där låg han nedblodad i sängen och knappt vid medvetande.

Käkbenet var avslaget på två ställen och han hade en punkterad lunga. Törnblad hade även fått hjärnskakning och flera tänder utslagna. 

Nu åtalas en 27-årig medintern för grov misshandel. Enligt åklagaren har 27-åringen visat särskild hänsynslöshet och råhet när han utdelat både slag och sparkar.

Åklagaren menar att gärningen begicks med uppsåt och eventuellt kan ytterligare en person ha deltagit.

Göran Lundblads kropp grävdes efter flera år upp på en åker. Martin Törnblad och Lundbads dotter Sara Lundblad dömdes senare för mordet. Foto: KARL NILSSON

Den åtalade 27-åringen hittades i duschen en bit därifrån och misstänktes snabbt. Han både utpekades som gärningsman av Martin Törnblad och hade gömt undan kläder med både Törnblads blod och sitt eget DNA på.

Inledningsvis förnekade 27-åringen att han befunnit sig i bostadsrummet. I ett senare förhör erkände han dock att han haft ett samtal med Törnblad.

 

LÄS MER: TÖRNBLAD BERÄTTAR OM HEMLIGA SPELET 

 

– Jag var den som hade ansvaret på avdelningen mellan oss intagna. Det var jag som skulle tala om vilka regler vi har på avdelningen, säger han i förhör.

27-åringen uppger att det sedan uppstod ett bråk och att han endast handlade i nödvärn inne i cellen.

Martin Törnblad misshandlades grovt i sin cell. Foto: Polisen

I förhöret uppger den misstänkte också att han skulle försatts på fri fot från sitt gamla straff bara 14 dagar efter den nu aktuella händelsen.

I förhören hävdar Martin Törnblad själv att den misstänkte mellan slagen även sagt att det var en hälsning från förra flickvännen Sara Lundblad och en annan person.

– Hon vill på alla sätt få mig ur balans, säger Törnblad till förhörsledaren.

Han säger också att en vårdares agerande varit direkt provocerande på andra intagna.

– Hon ställde sig framför alla intagna och påstod att jag berättat vad alla andra tyckte om henne.  Efter det var jag inte önskvärd på avdelningen.