Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömd mördare har rymt – rikslarm utfärdat

Den 32-åriga morddömde mannen rymde från stadsparken i Kalmar. Foto: Helmuth Petersen
Mannen befann sig i parken tillsammans med personal från Kriminalvården. Foto: Carl Carlert
Den 32-åriga mannen, som är dömd för mord, rymde vid 14-tiden idag från en tillsynspermission. Foto: Carl Carlert

En 32-årig dömd mördare har rymt från sin permission. 

Ett rikslarm har utfärdats. 

Mannen befann sig i en park i Kalmar tillsammans med personal från Kriminalvården och sprang därifrån.

Den 32-åriga mannen, som är dömd för mord, rymde vid 14-tiden idag från en tillsynspermission.

– Han var i stadsparken i Kalmar med sin familj, tillsammans med en kriminalvårdare. Han ska sedan ha sprungit från platsen, säger Stephan Söderholm, presstalesperson på polisen vid region Syd. 

Nu har det utfärdats ett rikslarm. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet är mannen dömd för ett mord i Malmö 2011. Mannen sitter vanligtvis på en anstalt i Småland, och var i Kalmar tillsammans med en kriminalvårdare under tillsynspermission. Ingen person kom till skada i samband med avvikelsen

Den 32-åriga mannens verkställighet startade mars 2012.

Gått upp i nationell stab

Kriminalvården har gått upp i nationell stab med anledning av det inträffade och påbörjade omedelbart en utredning om händelsen. 

–  Vi ser allvarligt på det inträffade. Inför alla permissioner görs en riskbedömning. Det är väldigt ovanligt att vi bedömer riskerna fel, säger Niklas Bellström, ställföreträdande säkerhetsdirektör på Kriminalvården.

Kriminalvården samverkar med polisen, och hänvisar till dem när det gäller bedömningen om klienten är farlig för allmänheten.

–  Kriminalvården samverkar med polisen och lämnar information om klienten till dem. Vi hänvisar till dem när det gäller att göra bedömningen om klienten är farlig för allmänheten, säger Niklas Bellström.

Polisen har bedömt att den 32-åriga mannen inte är farlig för allmänheten.

– Vi bedömer att han inte är farlig för allmänheten, säger Stephan Söderholm, presstalesperson på polisen vid region Syd. 

Har man en så kallad tillsynspermission krävs lägre bevakning, och den görs efter en riskanalys. Därför hade 32-åringen bara en kriminalvårdare med sig. 

Moderaterna vill säkerhetställa resurser

Ordförande för Moderaternas justitieutskott Tomas Tobé menar att regeringen måste säkerställa Kriminalvårdens resurser.

– Regeringen måste säkerställa att myndigheten har resurser att säkerställa att de här personerna hittas, nu har det varit två morddömda som rymt på kort tid, säger han. 

Andra rymningen på kort tid

För bara några veckor sedan, den 14 juli, rymde den morddömde Kristofers Kastellanoss från en fångtransport vid ett stopp i Laxå, Örebro län. 

Kastellanoss är internationellt efterlyst.

Kristofers Kastellanoss är dömd till 14 års fängelse, efter att med kniv ha mördat en man. Han rymde iklädd Kriminalvårdens kläder, barfota och bar handfängsel.

 

Texten uppdateras.