Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd Malmömördare ber regeringen om nåd

Advokat Jan-Anders Hybelius har skrivit nådeansökan för den nu snart 65-årige mördaren från Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Mördaren ringde själv polisen som var snabbt på plats och grep honom.
Foto: LASSE SVENSSON

En man som fyller 65 år i juli ber regeringen om nåd för att slippa de sista åren av sitt 14-åriga fängelsestraff för ett mord på Norra Grängesbergsgatan i Malmö 2014.

Mannen söker nåd av humanitära skäl, och hänvisar till att han ”lider av svår ohälsa, såväl fysisk som psykisk och har uppnått en hög ålder”.

Den då 57-årige mannen sköt sin 50-årige fiende med tre kulor som träffade i halsen, magen och ena armen. Offret fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Skotten avlossades på nära håll i trappuppgången till en föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan den 14 februari 2014. 57-åringen ringde sedan själv till polisen.

Han erkände redan från början att det var han som hade skjutit 50-åringen. Men han hävdade att skotten hade avlossats i nödvärn, och att han inte hade haft avsikt att döda.

Mannen sköt ihjäl sin fiende i en klubblokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö i februari 2014.
Foto: LASSE SVENSSON

Rätten trodde inte på honom

Men varken Malmö tingsrätt eller hovrätten köpte hans förklaring.

Mannen dömdes sommaren 2014 till 14 års fängelse för mord, och hovrätten fastställde domen i oktober samma år.

Den dömde mördaren har nu varit frihetsberövad i sju år och tre månader. Han har åtminstone något över två år kvar att avtjäna innan han kan hoppas på villkorlig frigivning.

I stället ber han alltså nu regeringen om nåd. I första hand önskar han att han ska få de sista åren omvandlade till skyddstillsyn, i andra hand att fängelsetiden i alla fall ska kortas.

Har nu ”mycket dålig hälsa”

Hans advokat Jan-Anders Hybelius skriver i nådeansökan att mannen ”åberopar sin mycket dåliga hälsa till stöd för sin begäran om nåd”.

Han har fått lämna fängelset för att få sjukvård flera gånger de senaste åren, och har bland annat opererats i båda ögonen i slutet av 2019.

”Ett fortsatt fängelsestraff (---) kommer att drabba honom mycket hårdare än vad som är normalt, än vad som drabbar en frisk, yngre person i motsvarandesituation”, heter det i nådeansökan.


TV: Cyklist påkörd av polis – man förd till sjukhus 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!