Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömd knarklangare häktad för mord på 30-årig man

Mannen sköts med flera skott genom bakrutan till sin tjänstebil. Foto: Fritz Schibli
Här hittades den 30-årige mannen svårt skottskadad, vid en gångbro i Kroksbäck. Idag häktades en sedan tidigare dömd knarklangare som misstänkt för att ha skjutit ihjäl honom. Foto: Fritz Schibli

En 23-årig man som tidigare pekats för omfattande knarklangning har häktats misstänkt för mord.  Han misstänks ha skjutit ihjäl en man den 19 maj i Kroksbäck. 

Offret satt in sin Audi när han mördades.

23-åringen har tidigare varit anhållen som misstänkt för mordet men kammaråklagare Magnus Pettersson valde att försätta honom på fri fot i stället för ett begära honom häktad.

Men en kort tid efteråt kom Magnus Pettersson fram till att bevisen mot 23-åringen stärkts.

– Han var anhållen i sin frånvaro och beslutet verkställdes på fredagen, säger Magnus Pettersson.

Åklagaren vill inte svara på frågor om vad som gjorde att 23-åringen anhölls. I dag på eftermiddagen beslöt Malmö tingsrätt att häkta 23-åringen som på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat 30-åringen.

Mördad i sin tjänstebil

Offret sköts med flera skott när han satt i sin Audi, en tjänstebil,  intill en gångbro vid Hyllievångsvägen i Kroksbäck. Han levde fortfarande när polis och ambulanspersonal kom fram till platsen.

Dagen efter greps en yngre man som misstänkt för inblandning för mordet men han släpptes redan samma dag och ska enligt åklagarmyndigheten vara helt avskriven från utredningen.

I stället riktades polisens uppmärksamhet mot 23-åringen. Han är välkänd av Malmöpolisen och dömdes i februari förra året för att 170 narkotikabrott. Han förfogade också över nästan ett kilo cannabis.

Hovrättens slutsats var då att 23-åringen sysslat med organiserad handel med cannabis direkt till vad domstolen kallar för "konsumenter". Han dömdes till fängelse i 15 månader,

Fler skjutningar

Det finns inget direkt som kopplar honom till offret. Mannen som mördades den 19 maj har ingen kriminell bakgrund och var anställd på ett IT-företag. Däremot har offret en nära släkting som anklagat 23-åringen för bland annat utpressning och misshandel, misstankar som 23-åringen friades från av hovrätten.

På kort tid har två mord inträffat på Kroksbäck. Natten mot måndagen den 28 maj sköts en 20-årig man ihjäl med flera skott. Han mördades bara något stenkast från platsen där 30-åringen blev skjuten.

De två utredningarna anses av polis och åklagare inte ha något samband.

Den 10 april inträffade en annan skottlossning på Kroksbäck. Då blev en man i 20-årspldern skjuten i ena benet. I samband med händelsen uppgav Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral att man hade en teori om varför man blev skjuten just i ena benet.

– Vi tror helt enkelt det var meningen att man skulle träffas i benet, sa Fredrik Bratt. 

Kroksbäck är ett av de områden i Malmö där det förekommer en omfattande handel med framför allt cannabis.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!