Dömd bombman vill börja jobba i storkök

En skånsk man i 25-årsåldern som dömts till fängelse för bombdådet mot Skattestyrelsen i Köpenhamn 2019 flyttas nu över till Sverige, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Mannen har begärt att få gå en storköksutbildning.

Mannen dömdes förra sommaren till fem års fängelse för sin del i bombdådet i augusti 2019.

Han och en ett år yngre man, som var hans barndomskompis, hade transporterat bomben i en bil över Öresundsbron till Skattestyrelsens byggnad i centrala Köpenhamn. 

Skadorna var omfattande efter sprängdådet i Köpenhamn i augusti 2019.
Foto: BAX LINDHARDT / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
De båda svenskarna greps efter en omfattande polisutredning.
Foto: TOPNEWS

Vid attentatet placerades den mycket kraftiga sprängladdningen 60 centimeter från byggnadens huvudentré.

Där exploderade bomben klockan 22.14 på kvällen. Detonationen orsakade omfattande skador på såväl Skattestyrelsens lokaler som omkringliggande byggnader.

Vill jobba med mat

– Då detta är en mycket allvarlig händelse satte vi omedelbart i gång en omfattande utredning. Det ledde att två svenska män kunde anhållas i sin frånvaro en vecka efter händelsen, sa vice polisinspektör Brian Belling i ett pressmeddelande.

De båda svenskarna dömdes till fyra, respektive fem års fängelse.

Polisen misstänkte att det fanns ett kriminellt nätverk som låg bakom både attentatet i Danmark och flera svenska sprängdåd.

Nätverket skulle mot betalning utföra sprängningar på uppdrag av andra.

Var politiskt aktiv

Den nu aktuelle mannen kommer från en mindre ort i Skåne. Han har tidigare varit politiskt aktiv och bland annat kandiderat till kommunfullmäktige i sin hemkommun.

Han har begärt att få avtjäna resten av sitt straff på en svensk kriminalvårdsanstalt och flyttas nu över till Skänninge.

Mannen har uttryckt önskemål om att få börja en storköksutbildning under tiden han avtjänar sitt straff. Han kan friges villkorligt tidigast i januari 2023.

TV: Sonen styckmördade sin pappa – tillsammans med sin kärlek

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!