Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domaren Emilia, 18, tvingades ta skydd efter ungdomsmatch

Dagens tre största sportnyheter.
Emilia Wiklund, 18, blev påhoppad efter match.Foto: Magnus Clarén
Emilia Wiklund vägrar nu döma mer i beachhandbollen. Foto: Privat

Domaren Emilia Wiklund, 18, fick grova förolämpningar, ett slag riktat mot sig och tvingades ta skydd bakom sekretariatet efter slutsignal.

Hon och domarkolleger upplever att klimatet för domare blivit värre än tidigare år – samtidigt hävdar tävlingsledaren att det blivit bättre.

– Jag kommer aldrig mer döma beachhandboll och jag funderar på att sluta döma inomhus också, säger Emilia Wiklund. 

Flera tusen matcher spelas under Åhus beachhandboll varje år och både spelare och ledare vallfärdar till det som beskrivs som en folkfest.

Handbollen spelas i sanden, med annorlunda regler än inomhus och på en mindre plan. 

Emilie Wiklund från Kristianstad har dömt i turneringen de tre senaste åren och upplever att det då inte varit några större problem med aggressiva spelare, ledare och publik. 

Den bilden har vänts upp och ner 2019, anser hon.

– Om ett lag förlorat med mycket har de kunnat komma fram och tacka för matchen. Men nästan varje match där det förlorande laget förlorat med max tre bollar har det varit domarens fel, säger Emilie Wiklund och fortsätter:

– Jag har blivit kallad domarfitta, idiot och småflicka. Det har absolut inte varit så tidigare. 

Attackerad efter slutsignal

Men händelsen som nu fått henne att sätta stopp för sin karriär som beachhandbollsdomare inträffade i fredags. Efter en match i P14-klassen blev hon attackerad. 

Redan under matchen hetsades stämningen upp. När det vinnande laget fick ett frikast i början av förlängningen – som avgörs av det lag som gör första målet – blev stämningen allt mer uppjagad.

– Jag uppfattar det som att målvakten, när han släppt in målet, tar han bollen och kastar på mig. När jag tar ett steg framåt för att plocka upp bollen är det någon från publiken som slår mot mig och träffar håret. Hade jag inte tagit ett steg framåt hade det träffat i huvudet, berättar Emilia Wiklund. 

Emilia Wiklund. Foto: Magnus Clarén

Spelare från det förlorande laget omringade henne, hon fick utstå glåpord och tvingades till sist ta skydd bakom sekretariatet. 

– Jag kände att det var jobbigt, jag har aldrig varit med om det förut. Jag tycker det är förjävligt och är upprörd.

Emilia Wiklund skulle egentligen döma även på söndagen, men efter valde att stanna hemma.

Ellen Hansson, som också dömt under årets turnering, ger en liknande bild av att föräldrar, ledare och spelare går över gränsen. 

Hon nämner framför allt en specifik match där hon uppfattade det som att bollen tog i ytterstolpen efter straff – medan publiken skrek att den gick in. 

– Efter matchen blev jag matad med kommentarer om hur jag är ful, äcklig, och könsord hit och dit. Och då brast det för mig, jag har aldrig hört så många negativa ord på en och samma gång, säger Ellen Hansson. 

Ellen Hansson, domare, ger samma bild.Foto: Privat

Hon, liksom Emilia, valde att inte fortsätta döma på söndagen. 

– Jag kommer inte döma beachhandboll igen och jag funderar på om jag ska fortsätta inomhus också 

Tävlingschefen: ”Mer gemytligt” 

Mikael Thelander, tävlingschef, berättar för Kristianstadbladet att det på 953 matcher under fredagen inkom en rapport. 

– Sen är det självklart en incident för mycket men vi har rutiner som vi följer när sånt här inträffar. I det här fallet har domaren gett sin syn på hur hon har upplevt det hela, och vi stöttar henne till 100 procent, säger han till tidningen. 

– Vi tar jätteavstånd från hur ledarna har agerat och agerar genom att prata med lagen och huvudledaren för dessa föreningar. Vi accepterar inte att domare och personal blir utskällda.

Han hävdar att det inte varit några större problem under årets turnering, jämfört med tidigare år.

– Tvärtom. Min känsla är att det har varit mer gemytligt och det är en bild som styrks av att vi har haft färre ärenden totalt sett i år. I tävlingskansliet har vi till exempel inte behandlat en enda protest vilket är jättepositivt, säger han till Kristianstadbladet.

”Har också känslor”

Ellen Hansson reagerar när hon får höra om tävlingschefens ord att det varit ”mer gemytligt” än tidigare år.

– Jag blev jättebesviken och tycker att vi domare blir mer eller mindre förminskade. Då ställer jag inte upp på det när ser ut så här. Jag känner att, vart är vi på väg om detta är bättre än förra året? 

Både Ellen och Emilia vill, genom att berätta om påhoppen, lyfta problemet med hur domare behandlas av spelare, ledare och publik. 

Hon anser att det borde ingå mer domarmoment i tränarnas utbildning, för att de ska förstå. 

– För domare är människor och domare har också känslor.