Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunalt vattenbolag döms efter giftskandal

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Arkivbild.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius intervjuas på väg in i rättssalen på Blekinge tingsrätt i Karlskrona i februari.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ur kranarna flödade dricksvatten som var förorenat med högfluorerade kemikalier (PFAS). 

En åttaårig process börjar lida mot sitt slut. 

I dag meddelar Blekinge tingsrätt att kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö och Teknik är ansvariga att kompensera de drabbade invånarna. 

Under tisdagen meddelades domen i Blekinge tingsrätt för giftskandalen i Kallinge, utanför Ronneby. Det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö och Teknik döms att kompensera 165 invånare efter att de blivit förgiftade av dricksvattnet.

Skadeståndet avser kompensation för personskada, eftersom förhöjda halter av PFAS i blodet kan ge hälsorisker. Däremot är bolaget inte skyldigt att betala skadestånd för den oro för ohälsa som uppstått. Ronneby Miljö och Teknik är också skyldiga att betala rättegångskostnaderna. 

Orförande för PFAS-föreningen, Herman Afzelius, har varit drivande i rättsprocessen. 

– Vi menar att det föreligger en faktisk skada redan genom att vi vet att vi har de här gifterna i kroppen och inte blir av med dem, sa Herman Afzelius inför rättegången. 

Dag efter dag drack flera tusen invånare i Kallinge förorenat dricksvatten. Boven i dramat var det brandskum som under många år användes när flygflottiljen F17 övade brandsläckning. Kemikalier sipprade ner i grundvattnet och till den vattentäkt där Kallingebornas vatten hämtades, ända tills vattenverket i Brantafors akutstängdes när skandalen uppdagades 2013.

165 stämde

Totalt 165 invånare stämde Ronneby Miljö och Teknik, men utan att precisera några skadeståndskrav i kronor och ören. 

– Det handlar inte om pengar, utan mer om vad som är rätt och fel. Är det rätt att någon kan skicka ut farliga kemikalier under lång tid och sedan komma undan ansvar? säger Herman Afzelius.

Inför tingsrättens dom var han tydlig med att han hoppas på framtida uppgörelser med bolaget genom förlikning.

– Långsiktigt är det viktigt att veta vem som ska stå till svars om någon blir sjuk i morgon, om tre år eller om 20 år, säger Afzelius.

Överklagan

Mathias Kågell-Landgren är juridiskt ombud för Ronneby Miljö och Teknik AB. Han kan under tisdagseftermiddagen inte meddela huruvida de ska överklaga eller inte.

– Domen följer delvis hur vi tycker att den här situationen ska bedömas. Men man ger ju kärandena, det vill säga de som lämnat in stämningarna, rätt i att den höga halten av PFAS ska bedömas som en skada. Det går emot vår linje.

Men något besked gällande överklagan vill Mathias Kågell-Landgren inte ge i dagsläget. 

- Vi måste studera och analysera domen närmare innan vi kan ge ett besked om vi ska överklaga eller inte. Ett besked på det kan vi kanske lämna om två veckor på ett ungefär. 

Vad talar för att ni ska överklaga? 

– Det är ett obeprövat ärende och då finns det en relevans att låta en högre instans pröva detta. Men det är svårt att säga i nuläget. 

TV: Ulf Borgström släpps fri med fotboja: ”Jag gör vad jag vill”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!