Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dom för aktion mot kärnkraftverk

Ett tjugotal Greenpeaceaktivister tog sig över staketet vid Oskarshamns kärnkraftverk och tog sig upp på ett reaktortak.

Foto: GREENPEACE
Miljöaktivisterna menar att intrånget skedde av nödvärn för att visa dels på undermålig säkerhet runt kärnkraftverket, dels på att gamla reaktorer lett till stora tekniska problem. Foto: GREENPEACE

Oskarshamns kärnkraftverk.

Foto: Mikael Fritzon / Scanpix

Samtliga av de 19 aktivister som åtalats för att ha klättrat över staketet vid kärnkraftverket i Oskarshamn döms för olaga intrång.

Alla döms till dagsböter.

En marsmorgon i fjol klättrade ett tjugotal Greenpeaceaktivister över staketet vid Oskarshamns kärnkraftverk och tog sig upp på ett reaktortak.

I dag kom domen och av den framgår att samtliga 19 aktivister döms till dagsböter för olaga intrång.

– 2 000 arbetstagare har inte kunnat komma till jobben den dagen. Det har kostat mellan 20 och 25 miljoner kronor för företaget, sade åklagare Magnus Ling till TT när rättegången vid Kalmar tingsrätt avslutades i oktober.

Alla 19 har förnekat brott. De har erkänt själva omständigheterna, men förnekar brott med hänvisning till bristande uppsåt och nöd.

Bland annat framhåller de att aktionen genomfördes på ett fredligt sätt, på mycket kort tid och att syftet var opinionsbildande snarare än brottsligt.

Miljöaktivisterna menar att intrånget skedde av nödvärn för att visa dels på undermålig säkerhet runt kärnkraftverket, dels på att gamla reaktorer lett till stora tekniska problem.

– Vi menar att det gör intrånget berättigat i och med att det föreligger en ökad risk för verksamheten vid Oskarshamn, sade Jan Palmblad, juridiskt ombud på Greenpeace.

Inte grovt brott

Åklagaren har velat få aktivisterna dömda för grovt olaga intrång, men det gick inte hem hos domstolen. Enligt rättspraxis har den aktuella typen av intrång inte bedömts som grov när syftet är opinionsbildande. Rätten tar också hänsyn till att ingen verkar försökt ta sig innanför skalskyddet, och att kärnkraftverkets drift inte påverkats.

Gemensamt för de dömda aktivisterna är att ingen kommer ihåg exakt när de bestämde sig för att delta i aktionen. Ingen har heller deltagit i planering av den, enligt vad de själva säger.

Ungefär hälften av aktivisterna är tidigare dömda för olaga intrång.

Enligt ansvariga på kärnkraftverket säkrades skalskyddet inom 12 sekunder efter det att larmet gick.

Greenpeace: "Inte för avsikt att riskera driften av reaktorerna eller aktivisternas säkerhet"

Efter att domen fallit meddelar Greenpeace att de tycker alla aktivister borde ha blivit frikända för att de påvisat säkerhetsbrister.

Av domen framgår att aktionen bör ha varit väldigt välplanerad och välorganiserad ur alla perspektiv.

– Det är väldigt bra om man ska genomföra en aktion på ett kärnkraftsverk att man tar säkerhetsfrågorna på allvar, annars kan det bli farligt på riktigt. Vi har inte för avsikt att riskera driften av reaktorerna eller aktivisternas säkerhet, säger Annika Jacobson som är chef för Greenpeace Sverige.

De har ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen. Däremot ska de överklaga att vissa av aktivisterna tvingas betala ersättning till offentliga försvarare, trots att de sagt att de inte vill ha offentliga försvarare.