Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Doktorn skrev ut morfin åt sig själv

Den skånske doktorns receptvanor utreddes av IVO sedan ett apotek uppmärksammat misstänkt många recept på narkotika. Foto: SANNA WIKSTRÖM
Läkaren hade bland annat skrivit ut morfin i injektionsform med två–tre dagars mellanrum. Foto: SAM STADENER / DN
Även Treo Comp hade överkonsumerats av doktorn. Foto: PELLE ERICSSON

En skånsk läkare i 40-årsåldern skrev ut narkotika till sig själv. Mannen tog regelbundet morfin, bland annat på grund av ”en generell hopplöshetskänsla”.

Nu får han tre år på sig att visa att han klarar jobbet.

Läkarens många recept uppmärksammades av ett apotek i mars förra året.

Då hade han skrivit ut morfin i injektionsform till sig själv gång på gång, med två–tre dagars mellanrum. Recepten gällde även tungt smärtstillande Treo Comp.

Han anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

IVO hade redan tidigare utrett att läkaren skrivit ut narkotika till sig själv och tre närstående och då kritiserat doktorn för bristande journalföring.

Större och större doser

Mannen har under utredningen medgett att han har gjort fel. Han förklarar att han utvecklat en tolerans och därför blivit tvungen att ta allt större doser.

Han medger också att de recept han skrivit ut till tre närstående i själva verket gällde läkemedel som han skulle använda själv.

Han hade under en period använt morfin regelbundet på grund av ”eskalerande migränanfall och en generell hopplöshetskänsla”.

Aldrig missbrukat på jobbet

Han säger dock att han aldrig använt morfin i samband med att han arbetat.

Läkaren valde att berätta för sin arbetsgivare om sitt missbruk och går sedan i april 2018 regelbundet till företagshälsovården och lämnar prover för att visa at han är ren.

IVO konstaterade att läkaren hade ett narkotikamissbruk och rekommenderade att han skulle få tre års prövotid på sig att visa att han kommit tillrätta med problemet.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har nu tagit det beslutet. Doktorn får jobba vidare men ska lämna prover var tredje månad – annars riskerar han mista sin legitimation.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!