Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dog av tandpetare - nu kritiseras sjukvården

Foto: Patric Söderström

Mannen sökte akutvård efter att en bit mat fastnat i halsen.

Långt senare upptäcktes att en tandpetare stuckit hål på hans matstrupen vilket ledde till att mannen senare avled.

Nu riktar inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritik mot brister i kommunikationen.

Den 61-åriga mannen sökte akutvård i början av december i fjol efter att han upplevde att en bit mat fastnat i halsen. Sjuksköterskan som tog emot honom skrev ner att mannen hade ätit fläskfilé försedd med tandpetare.

Men när mannen senare undersöktes av en läkare hade läkaren inte uppfattat informationen om tandpetaren. Mannen skickades hem med lugnande besked, även om blodprover visade tecken på infektion.

Tio dagar senare sökte mannen vård på nytt, denna gång med feber och lågt blodtryck och han opererades för en infektion i bröstkorgen. Efter detta sökte 61-åringen vård vid ytterligare ett par tillfällen utan att tandpetaren upptäcktes.

Kräktes blod

I början av mars kom mannen till sjukhuset efter att ha kräkts stora mängder blod. Vänster arm var dessutom kall och pulslös. Efter gastroskopi upptäcktes en blödning på matstrupen. Mannen opererades, men en komplikation tillstötte och 61-åringen avled bara dagar senare.

I ett yttrande från den medicinsk rådgivande läkaren vid ÖNH-kliniken och verksamhetschefen säger de två läkarna att ärendet hade hanteras annorlunda om uppgiften om tandpetaren hade framkommit vid den första bedömningen.

Diagnosen fördröjdes

Nya rutiner har nu införts. Bland annat har ÖNH-klinikens läkare fått instruktioner om att ta del av akutjournalen.

IVO skriver i sin bedömning att diagnosen fördröjdes vid upprepade tillfällen framför allt på grund av bristande informationsöverföring. Saken kommer inte att utredas vidare eftersom IVO anser att sjukvården vidtagit åtgärder som krävs för en hög patientsäkerhet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!