Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges andel döda – dubbla Danmarks

Dubbelt så många döda per miljon invånare i Sverige jämfört med Danmark – Här är teorierna om varför
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Vårdpersonal arbetar med coronapatienter.
Foto: ZIV KOREN / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Avståndet mellan Danmark och Sverige är bara några kilometer. 

Men länderna har gått var sin väg i kampen att attackera coronautbrottet.

Hittills har närmare dubbelt så många dött i Sverige per miljon invånare, jämfört med i Danmark, visar en genomlysning som TV2 Danmark gjort.

Det är väl känt att Sverige valt en egen väg i kampen mot coronasmittan. Taktiken har uppmärksammats ända in hos Donald Trump i Vita huset. 

Med stöd av experterna på Folkhälsomyndigheten bestämde ansvariga svenska politiker att stora delar av samhället skulle hållas fortsatt öppet.

Verksamheten i svenska grundskolor och förskolor är i gång. På samma sätt håller butiker, restauranger, barer och frisörer öppet som vanligt.

De enda restriktionerna är att vi ska hålla avstånd, att restauranger och barer endast tillåter bordsservering och att det maximalt får vara 50 personer i lokalerna samtidigt.

 Och folk fortsätter att pendla till jobben i Sverige, även om många under de senaste veckorna uppmuntrats att arbeta hemifrån. 

Hård stängning

En blick över sundet visar på ett helt annat samhälle. Danmark är stängt och nedsläckt. Bara mataffärer och apotek hålls öppna. I vissa fall ges även mindre butiker tillåtet att ha öppet om antalet kunder begränsas.

All skolverksamhet är inställd till efter påsken. Offentligt anställda har skickats hem med full lön. Och folksamlingar med över tio personer har förbjudits.

I Danmark hotar myndigheterna med böter om reglerna inte följs. I Sverige bygger taktiken på sunt förnuft och den enskildes samhällsansvar.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har på presskonferens efter presskonferens tvingats försvara den svenska taktiken. Han anser att den kan upprätthållas i månader om så skulle behövas. Att stänga ner ett helt land lika länge är mer komplicerat, menar han.

Stor prövning

Danska TV2 har jämfört ländernas sätt att hantera smittan och i grafer försökt fastställa vem som valt det mest kloka spåret i det som betecknats som efterkrigstidens största prövning för civilsamhället.

Fram till påskafton hade 260 döda rapporterats i Danmark och 887 i Sverige. Per miljon invånare var det 45 i Danmark och 86 i Sverige.  

En positiv avvikelse i sammanhanget är Skåne med 1,4 miljoner invånare. Länet ligger närmast Danmark och har endast 22 dödsfall – trots lika liberala regler som i Sverige i övrigt.

Men räknat från 23 mars har Sverige totalt sett haft en betydligt brantare kurva över dödstalen. Danmarks utveckling har följt en flackare linje.

Enligt Astrid Iversen på Oxford University, som citeras i artikeln, kan en av skillnaderna bero på att Sverige fått in smittan på äldreboenden.

I Stockholmsområdet finns nu över 150 inrapporterade dödsfall från mer än 120 äldreboenden.

Utspridd smitta

I Danmark var man tidigt ute och stängde dessa enheter för utomstående besök.

I Danmark är också smittan mer utspridd över landet. I Sverige har smittspridningen hittills varit koncentrerad till Stockholmsområdet.

Sammanlagt finns 10 053 som testats positivt för smittan i Sverige. I Danmark 5 986 personer. Men räknat per miljon invånare har Sverige bättre siffror, 973 mot 1 030 personer i Danmark.

I Sverige vårdas dock betydligt fler på intensivvårdsavdelningar, 493 mot 106 i Danmark. Hans Jørn Kolmos, professor vid Odense Universitetshospital, tror att den skillnaden består.

På frågan vilket av länderna som så småningom kommer lindrigast ur krisen finns inget bestämt svar.

Ekonomierna tar förstås stryk och börskurserna har rasat i båda länder. Värst är det i Sverige. Här förväntas bnp minska med 4-8 procent i år mot 3-6 procent i Danmark, enligt Nordea.

Framgångsfaktor

Arbetslösheten är en annan faktor. Där ser det mer illa ut för Danmark. 

Helge Pedersen, chefekonom på Nordea Danmark, bedömer trots allt att hans land inledningsvis klarar sig bättre ekonomiskt ur krisen.

Orsaken skylls på olikheter i ländernas näringsliv. Danmark har medicinindustrier och livemedelsfabriker som behöver rulla för inhemskt behov. Sverige beskrivs vara mer avhängigt den globala konsumtionen.

Slarvigt uttryckt kan det jämföras som skillnaderna mellan insulingiganten Novo Nordisk i Danmark och Volvo i Sverige, skriver TV2. Det ena har du alltid behov för, det andra kan du vänta och köpa tills det blir bättre tider. 

– Därför förväntar jag att Danmark kommer bättre ur krisen än Sverige. Men Sverige kan å andra sidan få en starkare tillväxt om ett år när allt vänt och det blivit fart i den internationella ekonomin igen, tror Helge Pedersen. 

Under söndagen rapporterades tolv nya dödsfall i Sverige och ytterligare 13 i Danmark.

Mette Frederiksen sjunger med i danska allsångs-tv-programmet.
Svensken smittades under en skidresa.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!