Dödsskott i Malmö var ett misstag

Publicerad
Uppdaterad
Av allt att döma var det av misstag som en 25-årig man sköts till döds i en bil i Malmö den 20 oktober. En 33-årig man åtalas för att ha avlossat det dödande skottet.
- Det handlar om en tragisk olyckshändelse, säger hans advokat Mikael Nilsson.
Händelsen betraktades först som mord, men kammaråklagare Lars Morand åtalar i stället 33-åringen för grovt vållande till annans död och grovt vapenbrott. Morand anser det klarlagt att det inte handlar om uppsåtligt dödande. I stället har det enligt honom skett av oaktsamhet när 33-åringen hanterade en skarpladdad pistolen i baksätet. Ett skott brann av, passerade genom passagerarsätet där 25-åringen satt och fortsatte genom dennes kropp.

Hund störde

Den åtalade erkänner vapenbrott, men hävdar att skottlossningen var en ren olycka. Mikael Nilsson: - Det var fyra kompisar som åkte tillsammans i bil från Hässleholm för att uträtta ett ärende i Malmö. Min klient ville inte ha pistolen med, men övertalades av de andra. Han visste inte att den var laddad när han tog emot den från sin kamrat. Den var inlindad i en handduk och han skulle lägga in den under framsätet. Enligt Nilsson hanterade de båda männen i baksätet den inlindade pistolen i mörker. Det åtalade mannen menar att han även kan ha blivit störd av den livliga hund som de hade med sig där bak i bilen. Bilföraren hävdade först att offret skjutits framifrån genom vindrutan av någon utanför. Men polisens undersökning visade snart att skottet kommit bakifrån.

Två släppta

Under ett skede i utredningen satt bilföraren och en annan man frihetsberövade som misstänkta för inblandning i dödsdramat, men båda har släppts. Torsdagens åtal gäller endast 33-åringen, som suttit häktad sedan den 26 oktober. Trots att det inte längre handlar om mord bedömer Lars Morand att det finns skäl för fortsatt häktning. Vid rättegången i Malmö tingsrätt den 20 december kommer Mikael Nilsson däremot att begära att hans klient omedelbart försätts på fri fot. Både den åtalade och den döde har ett kriminellt förflutet. Efter dödsskottet satte de kriminella organisationerna Brödraskapet och Wolfpack in en dödsannons i lokaltidningen i norra Skåne. Peter Palmkvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag