Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödsskjutningarna i Malmö – kan bli en fråga för EU

Dödsskjutningarna fortsätter – här är en sammanfattning av sommarens och höstens händelser
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Gängkriminaliteten i Malmö kan bli en fråga för EU.

Den moderata europaparlamentarikern Tomas Tobé tänker lyfta situationen i Malmö vid nästa EU-toppmöte i Strasbourg. 

Men egentligen ville han att utvecklingen i Malmö skulle bli en egen debattpunkt under toppmötet – något bland andra Socialdemokraterna stoppade.

– Sverige har tappat kontrollen och alla politiker med ansvarskänsla måste göra allt de kan, säger Tobé.

Den nyblivna mamman Karolin Hakim mördades på öppen gata, med ett litet barn i sin famn.

15-åriga Jaffar sköts ihjäl utanför en pizzeria på Möllevången. 

Dessutom sköts tre personer till döds utanför ett internetcafé i centrala Malmö förra året, i ett av de värsta skottdåden i Sverige. 

Det är bara några av alla de dödsskjutningar som chockat Malmö de senaste åren. Men även på andra platser förekommer grovt allvarligt våld: Sverige är det land i Norden där flest personer skjuts till döds, och enligt siffror från Brottsförebyggande rådet dödades 108 personer förra året på grund av det allvarliga våldet.

Utvecklingen har inte setts med blida ögon inom EU, där den moderata parlamentarikern Tomas Tobé nyligen föreslog att just utvecklingen i Malmö skulle upp till debatt och diskussion i samband med toppmötet den 13 till 16 januari i Strasbourg.

Men han fick inte gehör för sin önskan – bland andra Socialdemokraterna satte sig emot förslaget.

– Jag tycker det är uselt att Socialdemokraterna försöker mörklägga de uppenbara problem som vi har i Malmö och resten av Sverige med ett pågående gängkrig, säger Tomas Tobé. 

– I Sverige har vi haft över hundra sprängningar och över 30 människor har skjutits ihjäl. Det här är ingen hemlighet i Europaparlamentet och jag får varje vecka frågor från kolleger som undrar vad som händer i Sverige. 

”Försöker göra billiga poäng” 

Tomas Tobés förhoppning var att en särskild Malmö-debatt skulle leda till ett större fokus på Sverige från EU:s brottsbekämpande organ Europol och att debatten skulle leda till nya åtgärder för att stoppa den gränsöverskridande kriminaliteten inom EU.

Samma kriminalitet som bland annat fick Danmark att införa gränskontroller mot just Sverige tidigare under året.

Men någon Malmö-debatt blir det alltså inte, efter att dels Socialdemokraterna sagt nej. 

– Vi har stora utmaningar och där måste EU-samarbetet vara starkt och ta de här problemen på största allvar. Vi har drivit på satsningar mot den gränsöverskridande brottsligheten, säger den socialdemokratiska parlamentarikern Heléne Fritzon.

– Men sen ville ju Modraterna att det skulle handla specifikt om Malmö och situationen mot Köpenhamn, och det kom inte med. Men det är klart, jag ser att de svenska Moderaterna sannolikt kommer att försöka göra billiga poäng på detta i den kommande debatten och det oroar mig lite. 

Heléne Fritzon är Europaparlamentsledamot för Socialdemokraterna och var emot att debattera Malmö och Köpenhamn i samband med toppmötet i januari. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill satsa mer på samarbete

Att det inte blir någon Malmö-debatt i januari stoppar dock inte Tomas Tobé från att ändå lyfta fram kriminaliteten i Malmö och gränskontrollerna i Danmark när det blir toppmöte i januari. 

– Jag kommer definitivt att nämna den situation som vi har i Malmö och Sverige och det ska bli intressant att se om någon svensk socialdemokrat vågar göra detsamma, säger han. 

Vilka åtgärder vill du se från EU-nivå för att komma åt kriminaliteten i Malmö?

– Framför allt handlar det om att Europol måste lägga ett större fokus på Sverige. Jag har haft möten med dem så jag vet att Sverige definitivt står på deras radar. Det handlar mycket om informationsutbyte och om att titta särskilt på rutterna mot Sverige, med mycket narkotika och vapen. 

Heléne Fritzon talar å sin sida i snarlika termer: satsa på polissamarbete inom EU och stärk samarbetet kring EU:s gränser. 

– Vi behöver ordentliga insatser och åtgärder för att komma åt den gränsöverskridande kriminaliteten, som har gängkriminalitet, sprängningar och skjutningar i kölvattnet, säger hon. 

– Det är klart det måste ha högsta möjliga prioritet och det har det i vårt politiska arbete. Ska man föra den här typen av debatt på EU-nivå blir det märkligt om de svenska Moderaterna vill ha en sådan debatt med fokus på Malmö. 

Så slutade valet till EU-parlamentet

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.