Dödshot och bråk – interna coronakritiken i Danmark

Visar att man är vaccinerad – ger tillgång till konserter, resor och idrottsevenemang.
Dockan, som ska föreställa statsminister Mette Frederiksen, hängdes upp under en demonstration i januari. Senare sattes docka i brand.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På ett torg i centrala Köpenhamn hängs en docka upp med en snara om halsen.

Den föreställer statsminister Mette Fredriksen och på dess bröst står stort skrivet: ”Hon bör och ska avlivas”.

Några minuter senare sätts dockan i brand.

Sett till statistiken har Danmark klarat coronapandemin bättre än många andra länder.

Så hur hamnade vårt grannland här?

Vi riktar blickar över Öresund mot ett land som frågar sig: Har den stenhårda vägen verkligen varit rätt väg att gå?

Sverige: 116,7 döda per 100 000 invånare. 

Danmark: 37,4 döda per 100 000 invånare.  

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Samtidigt som många experter runtom i världen kritiserar Sveriges sätt att hantera coronapandemin så hyllas den danska strategin. 

Vad går den då ut på? Kortfattat handlar det om att till varje pris hålla nere smittan och det gör man genom tydliga och kraftiga restriktioner. 

Redan den 13 mars gav statsminister Mette Frederiksen beskedet om att landets gränser skulle stängas. 

– Vi befinner oss på obeträdd mark. Vi är mitt uppe i något som ingen av oss har varit med om förut, sa hon på en presskonferens. 

– I detta nu vet jag mycket väl, att det samlade åtgärdspaketet är mycket strängt och kommer att upplevas som mycket strängt, men jag är fullt övertygad om att det är värt det, fortsatte hon. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen var snabb att agera när coronapandemin drabbade Danmark.
Foto: FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK

”Vi ska göra mer och det ska vi göra nu”

I samma veva stängdes alla skolor, restauranger, kaféer, barer och köpcentrum. Även gym, frisörsalonger och idrottshallar bommade igen. 

När kurvan planade ut under försommaren lättade man på restriktionerna men när det började röra på sig igen under hösten var man snabba med att skärpa dem igen. Dessutom tillkom krav på att använda munskydd i offentliga miljöer. 

– Smittan är för utbredd. Myndigheterna tror att januari och februari kan bli de hårdaste månaderna under hela pandemin. Därför ska vi göra mer och det måste vi göra nu, sa Mette Frederiksen precis innan jul. 

Landet stängdes ned igen. 

* * *


Köpenhamn. 23 januari. 

För tredje gången på kort tid samlas en folkmassa i centrala Köpenhamn för att protestera mot restriktionerna som gäller i samhället med anledning av covid-19.

Demonstrationen har initierats av en grupp som kallar sig ”Men in black”. De har uppmanat till marsch ”för Danmarks frihet” och skriver på Facebook att landet ”saknar en långsiktig plan och strategi”.

Till en början deltar 400-500 personer i demonstrationen. När polisen försöker lösa upp folkmassan i centrala Köpenhamn stannar 70-100 personer kvar och går till attack mot polisen. De kastar burkar, flaskor och andra föremål.

Under demonstrationerna riktas ilskan mot den danska regeringen, och i synnerhet mot statsministern Mette Frederiksen. På Julius Thomsens Plads hänger någon upp en docka som föreställer statsministern. På dockan fästs en skylt med texten: ”Hon bör och ska avlivas”. Sen sätts den i brand.

Dockan som skulle föreställa Mette Frederiksen hängdes upp på Julius Thomsens Plads och sattes i brand. Tre män misstänks för dådet.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT

”Folk är desperata”

Tre män grips senare, misstänkta för inblandning i branden. En av dem, en 34-årig egenföretagare, säger under häktningsförhandlingarna att han på grund av coronarestriktionerna känner sig hårt pressad. 

Grundaren till ”Men in black” heter Morten Jakobsen. Kort efter incidenten med den brinnande dockan träder han fram i tv-programmet ”Aftenshowet”

Han står inte bakom upploppen eller den omtalade Mette Frederiksen-dockan. 

– Men allt det här är ett resultat av att folk är desperata och att deras röster ska höras. Hur de uttrycker sina känslor kan vi inte ta ansvar för. Det är ett offentligt arrangemang och det ska finnas plats för alla. 

Rapparen Ali Sulfi har gått med i demonstrationerna som lett till upplopp. 

– Mycket av det här handlar om att folk blir av med sina jobb. Jag kommer från musikbranschen och hjälppaketen är inte designade för såna som oss. Restriktionerna går ut över så många andra saker, som ingen pratar om, säger han i ”Aftenshowet”

* * *


”Coronan är det enda vi tänker på. Det är som om vi tror att allt annat i livet har tagit paus”

Else Smitt är tidigare chef för danska Sundhedsstyrelsen, den danska varianten av Folkhälsomyndigheten. 

Hon har stått bredvid och sett hur coronapandemin hanterats och det har gjort henne orolig. 

– Jag tycker att vi har blivit alldeles för enögda, säger hon i tv-programmet ”Lippens” och fortsätter:

– Vi har inte tagit med hela spektrumet. Man har ju hört mycket om vad corona har kostat oss ekonomiskt, men tänk på det ok vi har lagt på axlarna på våra barn och unga. Och på alla äldre som är rädda. 

En undersökning gjord av Hope-projektet, som undersöker danskarnas mående under coronapandemin, visar att 48 procent av landets unga känner sig stressade. Under den första vågen i våras var samma siffra 38 procent. 

– Andelen som har det tufft växer och vi måste agera, säger psykolog Eva Secher Mathiasen till TV2

– Efter coronakrisen kommer vi ha ett väldigt slitet samhälle och kommer ha behov av alla goda krafter vi kan uppbringa. Men är man drabbad av nedstämdhet, stress eller hög belastning kan det vara svårt att bidra, säger hon. 

Else Smitt, tidigare chef för danska Sundhedsstyrelsen tycker att det har förts en alldeles för enögd politik under coronapandemin.
Foto: Pressbild

”Värsta tänkbara scenariot”

Enligt Else Smitt är det nedstängningen av skolor, fritidsgårdar, och alla andra ställen där barn och unga träffas, som har fått många unga danskar att må dåligt. I stället för att umgås med sina vänner sitter de nu framför skärmar eller tillsammans med sina föräldrar. 

Om hon hade haft kvar sin tjänst som chef för Sundhedsstyrelsen hade det varit högsta prioritet att skapa sociala kontakter mellan ungdomar, berättar hon. 

Hon förstår den danska strategin är framtagen av politiker och inte av tjänstemän, men hon skulle önska att man lyfter blicken. 

– Just nu arbetar man hela tiden med det värsta tänkbara scenariot, gärna multiplicerat med sig själv, säger hon. 

* * *


Även om siffrorna i Danmark ser betydligt bättre ut än i Sverige finns det fortfarande en stor oro hur pandemin kommer att utvecklas. Främst är det av rädsla för mutationerna av viruset som de tuffa restriktionerna ligger kvar. 

B117, varianten från Storbritannien, har för tillfället ett så kallat R-tal på 1,1 (en person smittar i snitt 1,1 andra personer) medan det generella R-talet för coronaviruset ligger på 0,7. 

Men om det blir en tredje våg är det tveksamt om Danmark klarar av en ny nedstängning av landet. Det menar Lone Simonsen som är professor i folkhälsovetenskap vid Roskilde universitet. Hon är också en del av den danska regeringens referensgrupp och tillsammans med fem andra experter uttalar hon sig i tidningen Berlingske om hur svårt det skulle bli att klara av ett varv till med ett stängt samhälle. 

Vi orkar oss inte igenom de ständiga nedstängningarna, därför är det ett måste att vi vågar tänka på ett nytt sätt och hitta alternativa strategier, bara vi kan se till att säkra de som ligger i riskzonen, säger hon. 

* * *

För statsminister Mette Frederiksen har det senaste året varit intensivt. Hon har själv beskrivit det som den största kris Danmark drabbats av sedan andra världskriget. 

Under hösten gav det danska folketinget i uppdrag till fem professorer inom statskunskap, medicin, juridik och ekonomi att granska hur pandemin så långt hade hanterats av Danmark. 

I slutet på januari blev utredningen klar och den visar att Danmark som land inte var redo för en kris i den här storleksordningen. 

Två saker som tas upp i utredningen är att det tog för lång tid att bygga upp en tillräcklig testkapacitet och att det saknades skyddsutrustning. 

– Regeringen kommer nu tillsätta en oberoende arbetsgrupp som ska utreda hur Danmarks samlade beredskap ser ut när vi kommer ut hur den här pandemin, säger Mette Frederiksen i ett uttalande på Facebook. 

Mette Frederiksen står för sin strategi som innebär att regeringen hellre gör för mycket än för lite.
Foto: OLIVIER HOSLET/ POOL / EPA / TT

”Hellre för mycket än för lite”

I rapporten framkommer hur den danska regeringen i ett tidigt skede var väldigt aktiva. Redan kring den 11 februari ifrågasatte Mette Frederiksens stab myndigheternas lugnande besked om låg risk för smittspridning.

Agerandet målas i rapporten upp som en klar kontrast till vad som samtidigt pågick i Sverige. 

”Intrycket är att statsepidemiolog Anders Tegnell, som är avdelningschef i Folkhälsomyndigheten, i hög grad drar upp linjen inför den svenska offentligheten, medan regeringen i högre grad håller sig i bakgrunden”, står det att läsa i rapporten enligt DN

Mette Frederiksen och hennes regering valde från början en offensiv strategi. 

Vi har gång på gång understrukit att vi i regeringen antagit en försiktighetsprincip som innebär att vi hellre gör för mycket än för lite, och hellre agerar för tidigt än för sent, säger Mette Frederiksen och fortsätter:

– Det råder inget tvivel om att just det har bidragit till att Danmark är ett av de länder som klarade sig bäst under den första vågen av coronapandemin. 

* * *

På lördagskvällen arrangerar ”Men in black” en ny demonstration. Den här gången riktar sig ilskan mot det vaccinpass som den danska regeringen har lovat ska införas inom kort. 

Det ska visa om man är vaccinerad eller inte – och om man har fått sina doser ger det tillgång till restauranger, konserter, idrottsevenemang och utlandsresor. 

Det är, enligt ”Men in black” ännu ett övertramp av Mette Frederiksen när det gäller den personliga integriteten. 

”Danmark står normalt alltid längst fram i kampen för frihet, men regeringen kommer nu vara de första i världen att införa ett vaccinpass. Det står i kontrast till värderingar som har gjort kända över världen”, skriver gruppen på Facebook.

Flera stora demonstrationer har ägt rum i Köpenhamn under de senaste månaderna.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

”Något är galet”

Över 2000 personer har svarat på Facebook att de kommer att delta i lördagens protester. Experter i Danmark fruktar nu att det våldsamma motståndet mot regeringens strategi kommer att eskalera. 

Morten Jakobsen, grundaren av ”Men in black” tycker att fler borde engagera sig. 

– Vi startade det här eftersom vi tycker att något är galet i Danmark. 


TV: Mer om corona

Ska visa om man är vaccinerad mot covid-19 eller inte.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!