Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inget samband mellan dödsfall och vaccinet

Vaccineringen hade inget med dödsfallet att göra. OBS: Arkivbild.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Mannen som dog var äldre och multisjuk.
Foto: Aurelien Morissard / TT NYHETSBYRÅN

En äldre multisjuk man i 85-årsåldern dog dagen efter att han vaccinerats mot corona i slutet av december.

En biverkningsrapport är nu klar som visar att dödsfallet inte är kopplat till vaccinet.

Utifrån det samlade underlag som vi nu har kring fallet så ser vi inte att det finns några indikationer på att detta dödsfall skulle ha en koppling till vaccination mot covid-19” skriver Veronica Arthurson, enhetschef för Läkemedelsäkerhet, i ett mejl till Kvällsposten.

Det var den 30 december som en äldre multisjuk man i 85-årsåldern avled av hjärtstopp dagen efter att han vaccinerats mot covid-19.

Region Kalmar skickade därför in en biverkningsrapport till Läkemedelsverket som har undersökt saken.

– Att vi har anmält det här till Läkemedelsverket är en rutinåtgärd. Med tanke på den oro som kan finnas kring just covidvaccinationer är det extra angeläget att vi är öppna med det vi kan och följer de processer vi har, berättade chefläkare Mattias Alvunger i ett pressmeddelande, strax efter händelsen.

”Sårbar grupp”

Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska, hänvisade efter dödsfallet till Läkemedelsverket för svar om det specifika fallet med vaccinet mot corona, men säger att det rent slumpmässigt kan ske att någon som vaccinerats blir sjuk eller till och med kan dö.

– Det är sällan vi har sprillans nya vacciner där man direkt går ut i höga åldrar och tar multisjuka först. Det är en väldigt sårbar grupp, som oavsett vaccin har en förhöjd risk att få sjukdom eller dö, berättade Matti Sällberg för Kvällsposten då.

”Inga indikationer”

Nu är obduktionen klar och protokollet visar att det inte fanns några kopplingar mellan dödsfallet och coronavaccinet, något som SVT Småland var först med att berätta om.

”Det stämmer att Läkemedelsverket har fått obduktionsrapporten. Utifrån det samlade underlag som vi nu har kring fallet så ser vi inte att det finns några indikationer på att detta dödsfall skulle ha en koppling till vaccination mot covid-19” skriver Veronica Arthurson, enhetschef för Läkemedelsäkerhet, i ett mejl till Kvällsposten

Region Skåne: ”Mer än hälften av vårdplatserna går till covid-19”

Uppdaterade om pandemiläget – försiktigt åt rätt håll

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!