Människorester har hittats på platsen efter den kraftiga branden utanför Agunnaryd. Foto: Marcus Johnsson/LäsarbildMänniskorester har hittats på platsen efter den kraftiga branden utanför Agunnaryd. Foto: Marcus Johnsson/Läsarbild
Människorester har hittats på platsen efter den kraftiga branden utanför Agunnaryd. Foto: Marcus Johnsson/Läsarbild
Ingvar Kamprad. Foto: Patrik C Österberg All Over PreIngvar Kamprad. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre
Ingvar Kamprad. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre

Dödsbrand i Ingvar Kamprads hemby

Publicerad

Bara några kilometer från Ingvar Kamprads hem rasade en dödsbrand på den kända gården Tämmesboda.

Inne i en fastighet har kvarlevor hittats.

– De tycker sig anta från en människa, säger Andreas Jörnefeldt, inre befäl Växjö.

På gården Tämmesboda utbröt en storbrand sent under söndagskvällen. När räddningstjänst kom till platsen var elden så våldsam att gården inte gick att rädda.

Agunnaryd

Inledningsvis fanns misstankar om att en 85-årig man brunnit inne på gården.

Att någon brunnit inne bekräftades under måndagen när kvarlevor hittats.

– Det har det varit tekniker på plats och där han man hittat fynd under förmiddagen. De tycker sig anta att det är från en människa och det är då kroppsdelar, säger Andreas Jörnefeldt, inre befäl i Växjö.

Tragedi

Tämmesboda ligger strax utanför byn Agunnaryd där Ingvar Kamprad är uppvuxen. Ikea-grundaren har flera gånger visat vad byn betyder för honom. Förutom att han skänker pengar till lokala företag och ålderdomshem – har han även inkluderat sitt A i namnet på sitt företag.

Men dödstragedin inträffade inte bara i samma socken där Kamprad bor. Utan också i hans omedelbara närhet.

Drygt fem minuters bilfärd från platsen där en våldsamma branden härjade bor Ingvar Kamprad. Ytterligare en bit därifrån ligger föräldrahemmet Elmtaryd gård.

– Jag vet ungefär var han bor. Det ligger på ungefär samma vägsträcka, men bara det att man svänger in på olika ställen. Det är inte ens en mil, några kilometer, säger Hanna Jonasson, som jobbar som butiksbiträde på Lanthandeln i Agunnaryd.

Känd gård

Gården har gjort sig känd från boken och filminspelningen från "Den siste bonden på Tämmesboda".

Där har man skildrat ett liv utan varken el eller rinnande vatten.

– Jo, den är lite känd. Det har varit massa affischer och sen har det varit på tv. Det är många runtomkring som vet mycket om gården. De levde där som man gjorde förr i tiden, säger Hanna Jonasson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag