Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dödförklarade dement kvinna – läkare får kritik

Läkaren får nu kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kvinnans anhöriga fick inte reda på missen förr än efter en vecka.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

En läkare ska ha dödsförklarat en dement patient på ett vårdboende i Lund. 

Denna miss fick kvinnans anhöriga inte reda på förrän beskedet från Skatteverket damp ner i brevlådan. 

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, menar nu att läkaren brustit i kravet på noggrannhet. 

Det var i mitten på januari som dödsbeviset skrevs – läkaren hade då blandat ihop två olika patienter. Hon hade två datorprogram framför sig, varav det ena var Skatteverket dit hon meddelade den demente kvinnans död. 

Först flera dagar senare insåg läkaren sin miss. Då hade redan de anhöriga till kvinnan, som bor på ett särskilt boende i Lund, fått hennes dödsbesked från Skatteverket. 

”Det har då gått 7 dagar sedan X dödförklarades och ingen har pratat med oss. Är det så här det ska gå till?”, skriver kvinnans dotter i en anmälan till IVO.

Att hennes mamma felaktig dödförklarades har fått konsekvenser på flera sätt. Hon förlorade bland annat sitt bank-ID, rätten till medicin och även sin plats på boendet. 

Eftersom att kvinnan inte kan ta hand om sig själv menar hon att detta gör att hon är i en väldigt utsatt situation. 

”Den felaktiga dödsattesten som läkaren valde att inte på något sätt kommunicera med oss, gjorde inte hennes situation bättre. Vi kommer resten av X liv att ha konsekvenser av detta”, skrev dottern också i klagandet till IVO. 

Läkaren får kritik

De anhöriga blev aldrig själva kontaktade av läkaren och menar att allt juridiskt krångel då hade kunnat undvikas. Någon fullständig förklaring har de inte heller fått, menar dottern. 

I anmälan skriver dottern att läkaren skulle ha anmält felet, men att det gjordes först efter att hon kontaktat enhetschefen för äldreboendet. 

Läkaren har nu fått kritik för detta från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som menar att hon brustit i kravet på noggrannhet och omsorg vid utfärdande av intyg.

Läkaren har fått ta del av anmälan men har valt att inte tillägga några synpunkter. 

TV: Vårdlarmet: Allvarliga händelser sopas under mattan: ”Total kaos”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!