Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Döde svenskens bror: "Kämpade för god sak"

Mannen dödades i onsdags i staden Manbij i norra Syrien. Familjen har godkänt bildpublicering.
Foto: Privat
Foto: Google maps

En svensk 59-årig man från Malmö – som tillsammans med kurdiska styrkor stred mot Islamiska staten – har stupat i Syrien.

– Han kämpade för en god sak som han trodde på, säger hans bror.

Mannen dödades i onsdags i staden Manbij i norra Syrien, som TV4 var först med att berätta. Han ingick i den USA-stödda kurdiska milisgruppen YPG, som strider mot terrorgruppen IS.

– Han var inte i fronten utan hjälpte de stridande med allt vad de behövde. Olyckligtvis hamnade de i en strid för att understödja sina kamrater. De blev attackerade tidigt på morgonen och han dödades i en skottväxling, säger Shiyar Ali, representant i Sverige för syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet PYD.

Blev 59 år

Mannen kom ursprungligen från Dahuk i irakiska Kurdistan men flyttade till Sverige för drygt 25 år sedan. Han var bosatt i Malmö och åkte för något år sedan ner till området. 

– Hans fru pratade med honom för en vecka sedan. De var mycket medvetna om riskerna, säger Shiyar Ali.

Mannens fru, barn och bror i Sverige har underrättats om dödsfallet. Den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen har nu nästan full kontroll över Manbij. 

– Vi är stolta över att han kämpade mot IS. Han kämpade för en god sak som han trodde på. Vi åker i morgon till Dahuk för begravning i övermorgon, säger hans bror.

UD har inga uppgifter

Svenska myndigheter har inga uppgifter om en dödad svensk.

– Vi har inga uppgifter om det. Vi brukar inte få uppgifter från den här regionen eftersom den är så krigshärjad. Vi måste ha bekräftade uppgifter, och det brukar vi inte få därifrån, säger Mats Samuelsson vid UD:s presstjänst.

Familjen har godkänt bildpublicering.