Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

87-åring dödade sambo: ”Hon skulle slippa lida”

Mannen larmade själv polisen. Han inledde samtalet med att säga att det inträffat ett familjedrama.Foto: MIKAEL NILSSON
I trappan till andra våningen låg en lapp som varnade för att gå upp och en uppmaning att ringa polisen.Foto: Polisen
I köket låg handlingar som gällde arv och försäkringar. 87-åringen berättade att hans sambo själv lagt handlingarna där innan de gick upp på andra våningen för att avsluta sina liv tillsammans.Foto: Polisen
Den 87-årige mannen berättade i går med egna ord i tingsrätten hur han dödade sin svårt sjuka sambo.Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO

Mamman fick ingen lindring mot sina svåra smärtor trots att sonen vädjat flera gånger till läkare. Till slut orkade inte 87-åriga pappan och 85-åriga mamman. 

Enligt pappan dödade han livskamraten han älskat i decennier, för honom var det en sista barmhärtighetsgärning att ta hennes liv.

– Det var precis som hon log. Det är jag tacksam för, säger 87-åringen.

87-åringen har nu åtalats för mord.

Rättegången mot den 87-årige mannen inleddes i går i Ystads tingsrätt. Han har suttit häktad sedan oktober förra året. 87-åringen satt själv inte i rättssalen. Han fanns med från häktet via en videolänk. Klädd i gröna häkteskläder satt han en i stol och försökte urskilja vilka som satt i sal 3 i Ystads tingsrätt. Men han är nästan blind och säger själv att det bara är suddigt. I rättssalen satt bland annat hans närmaste släktingar och tre söner.

En kvinnlig kriminalvårdare satt intill honom för att stötta och hjälpa. Bakom dem stod den rullator som 87-åringen behöver för att ta sig fram.

Under de första timmarna gick kammaråklagare Mathias Larsson igenom förundersökningen. Syftet är att beskriva hur det såg ut i villan utanför Trelleborg där paret bodde. Åklagaren spelade också upp 87-åringens larmsamtal som han ringde på förmiddagen den 18 oktober förra året.

Använde rakkniv

– Det gäller ett familjedrama, säger 87-åringen när han får kontakt med polisen.

87-åringen hade försökt ta sitt eget liv. I hans säng på ovanvåningen låg den kvinna som han älskat och levt med hela sitt vuxna liv.

 I går mindes han hur hon reagerat när han tog hennes liv.

– Det var precis som hon log. Det är jag tacksam för, säger han som svar på en av åklagarens frågor när denne vill veta hur det gick till.

Rättegången handlar i sak om vem som dödade den 85-åriga kvinnan och hur det gick till. Men den handlar också om hur en livslång kärlek och ett liv i ålderdomen kan brytas ned av den gradvisa och ibland smärtsamma försämringen av kroppar.

Parets liv innan dess hade präglats av närhet, kanske och ovanligt stark närhet till varandra. Den 87-årige mannen försökte med egna ord beskriva hur nära han och hans livskamrat stått varandra.

Gjorde allt tillsammans

– Vad vi än gjorde gjorde vi tillsammans och för varandra, säger han.

87-åringen berättade hur hans sambo blandade murbruk när han putsade fasaden till deras hus. Att han skaffade registreringsskyltar med hennes namn till bilen så att hon skulle vara delaktig eftersom hon inte hade körkort, att det var hon som sydde seglen till deras båt.

Men sedan kom sjukdomarna. För kvinnan innebar det bland annat mycket plågsamma buksmärtor. Hon blev till slut sängliggande. Mannen fick kraftigt försämrad syn och diagnosen alzheimer. Bådas hälsa försämrades kraftig.

– Är det ett liv? Det är inget liv, utbrast mannen.

Men den verkliga smärtan var hur hans livskamrat plågades .

- Jag kunde vakna på natten höra henne skrika av smärta, säger den 87-åringen mannen.

Han tillade:
– Hon klarade inte av att ha det eländet mer. Hon ville att livet skulle sluta. 

Mycket tyder på att det var kvinnan som gjort de sökningar om dödshjälp i Nederländerna och Schweiz på internet som polisen hittade i parets dator. 

Istället blev beslutet att han skulle döda henne, och sedan sig själv.

”Inte av mänsklig art”

– Det var hennes hälsostatus som helt avgjorde det. Det var inte av mänsklig art, säger 87-åringen.

När en av sönerna skulle vittna blev det ännu tydligare att paret livssituation nått någon slags gräns. Han berättade bland annat hur mannen efter att ha återupplivats på sjukhus för två år sedan nästan anklagande sa till en person.

 – Varför återupplivade du mig. Varför räddade du mig?

Sonen försökte hjälpa sin mamma att få lindring mot de mycket svåra buksmärtor som plågade henne.

– Jag talade med tre olika läkare. Alla duckade. Det är inte meningen att en människa i livets slutskede ska leva så här, säger han.

Men hans mamma hade ingen dödlig sjukdom. Då hade hon kunnat få starka morfinpreparat. Hon var bara gammal i en kropp som fungerade allt sämre och som reagerade med svåra smärtor. Mamman bad bland annat både sonen och andra om hjälp att få smärtstillande.

Grät och bad om hjälp

En uppenbar misstanke var att mamman ville ha tabletterna för att ta sitt liv och slippa smärtorna.

– Hon grät och bad mig om hjälp. Men man hjälper inte sin mamma att dö, säger sonen.

Kammaråklagare Matias Larsson frågar vid ett tillfälle sonen:

– Tror du att hon ville dö, att det var ett gemensamt beslut?

– Ja det är jag helt övertygad om, svarar sonen.

Till slut gav han upp försöken att övertala läkare att ge mamman ordentlig smärtlindring. Han är dessutom övertygad om en sak, att en stor skuld faller på svensk sjukvård som inte ville hans mamma smärtlindring. 

– Skulle någon sitta framför skranket här är det inte min far utan samhället som misslyckats.

Den 87-årige mannen riskerar ett mycket långt fängelsestraff om han fälls för mord. Han erkänner dock enbart dråp. Men även då kan han dömas till flera års fängelse.

Rättegången mot honom avslutas i dag.

Läkare får inte hjälpa en patient att ta sitt liv

Frågan om dödshjälp diskuterades senast i januari i riksdagen. Socialminister Annika Strandhäll ville då inte tillsätta en utredning. Dödshjälp är i dag förbjudet i Sverige. Läkarförbundet är tydliga när det gäller läkarassisterat självmord och aktiv dödshjälp

- Det läkare kan och ska göra är att ge en fullgod vård samt bota, lindra och trösta när det är möjligt. Man ska ge smärtlindring oavsett om det är i livets slutskede beroende på vad patienten har för behov och lindra så gott som möjligt, säger kirurgen Elin Karlsson som sitter i Läkarförbundets styrelse. 

- Läkare får dock inte bidra till att avsluta livet på en patient. Vi kan lindra lidandet och kan till och med söva en patient eller ge lugnande mediciner så man blir väldigt trött.

 i livets slutskede och vi kan avbryta behandlingar om patienten så önskar.

- Men vi får inte genomföra åtgärder med syfte att hjälpa en patient att ta sitt liv, säger Elin Karlsson.