Strax före mordet fotograferade maken sin hustru under skogspromenaden. Bilden hittades efteråt i mannens telefon. Foto: PolisenStrax före mordet fotograferade maken sin hustru under skogspromenaden. Bilden hittades efteråt i mannens telefon. Foto: Polisen
Strax före mordet fotograferade maken sin hustru under skogspromenaden. Bilden hittades efteråt i mannens telefon. Foto: Polisen
Maken lät sig fotograferas med mobilkameran strax före mordet. Foto: PolisenMaken lät sig fotograferas med mobilkameran strax före mordet. Foto: Polisen
Maken lät sig fotograferas med mobilkameran strax före mordet. Foto: Polisen
Polisen spärrade efter upptäckten av ett större område i skogen där mordet skett. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅNPolisen spärrade efter upptäckten av ett större område i skogen där mordet skett. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Polisen spärrade efter upptäckten av ett större område i skogen där mordet skett. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Kniven som användes vid mordet. Foto: PolisenKniven som användes vid mordet. Foto: Polisen
Kniven som användes vid mordet. Foto: Polisen

Dödade sin hustru efter svår svartsjuka

Publicerad

Den 55-årige mannen bar på en stark oro att hustrun bedrog honom med andra män.

Till sist såg han ingen annan utväg än att skära halsen av fembarnsmamman i ett skogsparti någon kilometer från bostaden.

På fredagen dömdes 55-åringen för mord till rättspsykiatrisk vård av Kalmar tingsrätt. 

Kvinnan mördades enligt polisutredningen i Silverdalen i Hultsfreds kommun den 28 mars förra året. Den 55-årige mannen ska ha dödat fembarnsmamman genom att ha skurit av halspulsådern och huggit henne i halsen minst två gånger.

Kvinnan anmäldes först försvunnen, men hittades senare livlös av en privatperson i en skogsdunge. Skadornas omfattning fick omedelbart polisen att misstänka att ett grovt brott begåtts.

Under polisens utredningsarbete framkom det att mannen känt en enorm svartsjuka. Han var övertygad om att hustrun varit otrogen med flera män.

Vid flera tillfällen ska mannen ha konfronterat hustrun med misstankarna och anklagat henne för utomäktenskapliga relationer.

Under utredningens gång fann dock polisen inte några belägg för att hustrun haft några sådana relationer.

Tog promenad

Den 28 mars förra året tog paret en gemensam promenad i ett skogsområde någon kilometer från mordplatsen.

I mannens mobiltelefon hittades efteråt bilder på både kvinnan och mannen där de poserar leende mot kameran. På en av bilderna sitter den döda kvinnan på en stubbe i skogen. På en annan står den 55-årige mannen avslappnat med en cigarett i handen.

En stund senare ska mannen ha överfallit kvinnan med kniven och dödat henne i skogen.

Mannen anhölls i sin frånvaro dagen efter att kvinnan hittats mördad i skogen och häktades ytterligare ett par dagar senare.

Många vittnade

Till rättegången kallades 60-tal personer att vittna. Många av dem berättade om mannens kontrollbehov mot hustrun.

Enligt Kalmar tingsrätt finns inga bevis för att brottet var planerat. Enligt de gemensamma barnens uppgifter brukade mannen alltid beväpna sig när han gick ut. 

Brottsplatsundersökningen tyder också på att det varit ett hastigt händelseförlopp.

I tingsrätten förklarade den 55-årige mannen själv att familjen under lång tid trakasserats av ett gäng och att han vid tiden för brottet såg ledaren i gänget i närheten av brottsplatsen

Enligt domstolen finns dock inget som tyder på att det förekommit sådana trakasserier. Det finns inte heller något som bekräftar att gängledaren existerar i verkliga livet.

Ensam gärningsman

Tngsrätten skriver i ett särskilt pressmeddelande att det är ställt utom allt rimligt tvivel att mannen ensam angrep och dödade hustrun.

En läkarundersökning har konstaterat att den 55-årige mannen lider av allvarlig psykisk störning och gjorde det även när han begick brottet.

Mannen har därför inte kunnat dömas till fängelse, utan döms till sluten rättspsykiatrisk vård av Kalmar tingsrätt.

Domstolen skriver att mannen visat stor hänsynslöshet vid angreppet och att hans avsikt var att döda henne.

Krävde livstid

Den 55-årige mannen ska betala sammanlagt 250 000 kronor i skadestånd till sina och den mördade hustruns fem barn. 

Mannen ska också efter avtjänat straff utvisas från Sverige.

En av nämndemännen i tingsrätten hade skiljaktig mening och ansåg att den 55-årige mannen borde dömas till livstids fängelse. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag