Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Simon Svensson dödade ex-sambon på toaletten

Simon Svensson döms till livstids fängelse för mord på sin ex-flickvän.
Foto: Polisen
Den våldsamma händelsen slutade med att 27-åringen dödade sin ex-sambo på toaletten.
Foto: Polisen

När den 27-åriga kvinnan gick in i badrummet för att duscha följde expojkvännen Simon Svensson, 27, efter och dödade henne genom brutalt våld. 

– Jag hörde röster i mitt huvud. Det var nån som sa att hon var djävulen och måste dö, sa han i rättssalen.

På tisdagen avkunnade Kristianstads tingsrätt dom i det uppmärksammade målet. 

Simon Svensson döms till livstids fängelse för mord.

Den 27-åriga kvinnan i Kristianstad beskrivs av familjen som att ha varit en glad person som ville alla väl. Hon hade bara några månader kvar på sin utbildning och hade redan stakat ut sin framtid.

Men natten till den 17 september i fjol förändrades allt. Då knivmördades den 27-åriga kvinnan i sitt eget badrum av sin ex-pojkvän Simon Svensson. 

Efter ett långtvarigt och brutalt händelseförlopp skar ex-pojkvännen till sist halsen av kvinnan. 

Mannen har i förhör erkänt de faktiska omständigheterna – men nekat till uppsåt och därmed menat att han borde gå fri.

Simon Svensson sa under rättegången att det slagit slint.

Det var en kniv av det här slaget mannen använde i badrummet. Den riktiga kniven hart aldrig anträffats.
Foto: Polisen

– Plötsligt hörde jag röster som sa ”du måste slå henne”. Då slog jag hårt, tre gånger med knuten näve i ansiktet, berättar han i polisförhör.

Simon Svensson och kvinnan hade varit sambor före händelsen. I polisförhör berättade dock kvinnans föräldrar att de aldrig kunde förlika sig med mannen.

”Verkade instängd”

– Han verkade instängd, man såg inte hans ögon och hörde knappt vad han sa. Jag fick inte kläm på honom, sa den 27-åriga kvinnans pappa i förhör.

Båda föräldrarna hade avrått sin dotter från att fortsätta umgås med Simon Svensson. Efter en händelse gick de också skilda vägar under våren 2021.

Men senare tog de upp kontakten igen. Vid det aktuella tillfället hade 27-åringen bjudits hem till kvinnan.

Där hade de umgåtts under kvällen.

När den 27-åriga kvinnan senare på natten bestämde sig för att gå in i badrummet och duscha följde mannen efter.

Det var då Simon Svensson plötsligt fick för sig att anfalla den försvarslösa kvinnan. 

Enligt åklagaren slog, sparkade och knäade han den 27-åriga kvinnan över hela hennes kropp. Sedan fyllde han toalettstolen med vatten och försökte dränka henne i toalettskålen. Han tvingade även ner hennes huvud i en skurhink full med vatten. 

Enligt åklagaren utövade mannen även kraftigt våld mot kvinnans huvud. Det som till sist släckte hennes liv var ett 18 centimeter långt skärsår i halsen.

Intressant dom

En rättspsykiatrisk undersökning gav senare besked att 27-åringen lidit av allvarlig psykisk störning vid händelsen. Vid den efterföljande undersökningen ansågs han dock frisk.

Vad det beskedet skulle betyda för domen blir intressant, menade jurister tidningen var i kontakt med.

Svaret från Kristianstads tingsrätt blev: Livstids fängelse för mord. Kammaråklagare Johan Eriksson är nöjd med utfallet.

– Det är viktigt att samhället markerar i sådana här fall. Det är ett bra ställningstagande. Den som begår så här allvarliga brott ska dömas till livstids fängelse. Lagen ändrades och blev tydligare i januari 2020, säger åklagaren. 

Kristianstads tingsrätt anser att flera omständigheter varit försvårande: Offret har angripits i sitt hem där hon borde känna sig trygg och hon angreps naken i badrummet av en person hon kände.

Kristianstads tingsrätt skriver också att det inte kan uteslutas att den 27-åriga kvinnan känt svår smärta, allvarlig rädsla och stark dödsångest.

Domstolen skriver att man kan döma till livstid om det finns synnerliga skäl, även om 27-åringen i det här fallet begått handlingen under psykisk störning.

Domstolen motiverar det med att den dömde drabbats av psykoser tidigare efter att ha använt droger.

”Han har tagit en medveten risk och gärningen är därför självförvållad”, skriver rätten.