Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Döda minkar på vägarna kan ha fört vidare smittan

Danska regeringen hade först inte lagligt stöd när de tog beslutet att alla minkar i landet ska avlivas.
Nu är det bestämt att de döda minkar ska sköljas med desinficeringsmedel innan de fraktas från minkfarmen.
Foto: MORTEN STRICKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Lastbilarna sköljs noga efter transporten.
Foto: MORTEN STRICKER / AP TT NYHETSBYRÅN

Under förra veckan var det två lastbilar i Danmark som tappade sin last med döda minkar.

De döda djuren låg utspridda över flera mil – nu kommer varningar om att de kan ha fört vidare coronaviruset.

– Om det sprider sig till vilda djur kan situationen inte kontrolleras, säger forskaren Joanne Santini, till TV2.

Efter att ett muterat coronacvirus upptäckts hos minkar sker nu en massavlivning i Danmark. Redan har mer än åtta miljoner minkar avlivats och för lika många till väntar samma öde. 

Minkarna avlivas på minkfarmerna, sedan forslas de döda djuren till speciella platser där de grävs ner. Över hela landet körs just nu lastbilar med döda minkar. 

Under förra veckan var det minst två lastbilar som tappade sin last under färden mot de döda djurens slutgiltiga destination. Det resulterade i att det låg döda minkar utspridda över flera mil. 

På söndagen tappade en lastbil minkar på motorvägen E45. På en sträcka av nästan 50 kilometer mellan Haverslev till Randers låg det döda djur. 

Ett par dagar senare var det dags igen. Den här gången på den västra sidan av Jylland. 

– Jag körde precis förbi. Från Ølgod till Nordenskog ligger de utspridda överallt. Det handlar om tusentals och det blir vara värre. Det är fullständigt vansinnigt. Det är groteskt, berättade ett vittne till Ekstrabladet. 

Under förra veckan tappade lastbilar tusentals av döda minkar längs de danska vägarna. Nu kommer besked om att döda minkar kan sprida smittan vidare.
Foto: Topnews
De döda minkarna forslas till speciella massgravar.
Foto: MORTEN STRICKER / EPA / TT

”Det är chockerande”

Många undrade då om det fanns någon smittorisk om det var smittade minkar som låg längs vägarna men livsmedelverket gav lugnande besked. 

”Det finns ingen risk. En död mink är inte farlig när det gäller corona. Det är utandningsluften som är farlig och någon sådan är det inte tal om när de är döda”, skrev en veterinär på Livsmedelsverket till TV2 Østjylland.

Men nu, en vecka senare, kommer andra besked. Även detta från Livsmedelsverket. 

”Döda minkar utgör en mindre risk för smitta med covid-19 är levande minkar eftersom de inte sprider viruset via andningen. Men de utgör ändå en risk eftersom det kan finnas levande virus i pälsen”, skriver man nu. 

TV2 har pratat med Joanne Santini, som forskar i minkar på University College London, om att tusentals döda minkar har spridits längs vägarna i Danmark. 

– Det är chockerande. Om djuren nyligen blivit avlivade är det självklart en risk för att viruset kan spridas till andra djur. Det beror på vilka djur det är men om det sprider sig till vilda djur kan situationen inte kontrolleras, säger hon.

Redan nu har över åtta miljoner minkar avlivats i Danmark.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT
Danmark är världens största exportland av minkpäls. Det finns över 1000 minkfarmer.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT
Danska regeringen, med statsminister Mette Frederiksen i spetesen, hade först inte lagligt stöd när de tog beslutet att alla minkar i landet ska avlivas.
Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT

Har hittat smittan på en mås

Det är oklart hur den muterade varianten av coronaviruset har tagit sig mellan de olika minkfarmarna. En teori är att fåglar har spridit det. 

Enligt danska Livsmedelsverket har de hittat virus på en måsfot, och nu ska fler fåglar undersökas. De skriver också på sin hemsida att mårddjur och kaniner riskerar att smittas, men inte rävar. Det håller inte Joanne Santini med om. 

– Hundar har smittats, och de data vi samlat in visar att det är mycket sannolikt att det kan hända även med rävar, säger hon. 

Det har visat sig att minkarna som spreds ut längs E45 kom från en farm med bekräftad coronasmitta. Chauffören är nu misstänkt för att inte ha säkrat lasten ordentligt. 

Nu det fritt fram för minkavlivning

Efter att den danska regeringen beslutade att alla minkar i landet skulle avlivas har det följt ett politiskt kaos. De kunde enligt lag inte göra så. 

Under måndagen kom dock beskedet att regeringen har ingått ett avtal med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten och Alternativet. 

Enligt avtalet ska samtliga minkar i landet avlivas så snart som möjligt, ett förbud mot minknäring fram till 2022 införs och minkfarmare ska få bonus utbetald om de slaktar samtliga minkar de äger.

– Det är inte minkfarmarmarnas fel att corona har smittats inom deras bransch. Det är en obarmhärtig uppgift som de utför för folkhälsans skull, säger Simon Kollerup, handels- och industriminister, i ett pressmeddelande.


TV: Fler nyheter om corona

Kritik mot demensboende efter coronautbrott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!