Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Döda mammans chef: "Hon gav stöd åt andra"

Poliser och tekniker undersöker villan i Bjärred där familjen hittades döda. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Föräldrarna dök aldrig mer upp på sina jobb.

För döttrarna, som ansetts för sjuka för att gå i skolan, avslutades livet inne i Bjärredsvillan.

Ett hus där familjen levde alltmer isolerat på slutet, och som nu utreds som brottsplats efter morddramat som skakat ett samhälle i grunden.

Klockan är tio på förmiddagen. Ett stort antal människor väntar på sin chans att lyssna till pappan, som är något av en huvudperson på konferensen i Skåne. Klockan tickar – men han dyker inte upp.

Trots att konferensen är ett av hans stora evenemang under det planerade yrkesåret.

Hans närmaste chef fattar omedelbart oråd. Han ringer och skickar sms till mannen och hans fru utan att få svar.

– När jag inte fick tag i någon ringde jag polisen som sa att de skulle kolla upp det. Det kan ha varit vid 16-tiden, kanske, berättar chefen.

 

LÄS MER: Pappans chef larmade polisen: "Olikt honom" 

 

När polisen kontrollerar villan görs iakttagelser som leder till att man slår sönder en ruta för att ta sig in i huset.

Där hittar man fyra döda personer – mannen i 45-årsåldern som uteblev från konferensen, hans hustru i 50-årsåldern och deras två döttrar i grundskoleålder.

Huset i villakvarteret där familjen hittades döda. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN

Polisen kallade händelsen "familjetragedi"

Polisen har beskrivit händelsen som en "familjetragedi" samtidigt som man nu utreder dödsfallen som mord. Sannolikt har dödsfallen orsakats internt inom familjen, menar polisen, som inte söker efter någon gärningsman.

– Vi har en tanke om vad som har hänt, men det måste vi kunna leda i bevis, har polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford sagt.

I jakt på svar jobbar nu ett tiotal personer med obduktionen, teknisk undersökning av bostaden och förhör med anhöriga och arbetskamrater. Samtidigt har polisen varslat för att arbetet kommer att ta tid.

Rektorn: "Ingen kunde tro det"

Det är klarlagt att familjen drogs med problem. Margareta Strand Karlsson är rektor på Alfredshällskolan i Bjärred och har arbetat nära familjen under lång tid.

– Vi har sett en familj i djup kris. Men att det skulle gå så här det fanns inte på kartan. Det kunde ingen tro, sa hon dagen efter familjen hittades döda.

 

LÄS MER: Lärarna ringde på hos familjen – fick inget svar

 

På en presskonferens meddelade kommunen att det inte fanns några orosanmälningar avseende familjen. Däremot fanns andra anmärkningsvärda omständigheter.

– Båda flickorna hade hemundervisning av medicinska skäl, berättade Svenjohan Davidson, verksamhetschef för grundskolan i Lomma kommun.

Alfredshällskolans rektor Margareta Strand Karlsson. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Flickorna beskrevs som "sociala och nyfikna"

Med start 2016 hölls möten där föräldrar, rektorer, sjuksköterska, kurator och lärare deltog kom man fram till att hemundervisning var rätt väg att gå. Den äldre av systrarna fick besök av lärare i hemmet fyra dagar i veckan. Den yngre vid tre tillfällen.

I offentliga handlingar från kommunen framgår att målet var att flickorna gradvis skulle ha siktet inställt på en ökad närvaro i skolan trots de led av vad som beskrivs som någon form av kronisk trötthet.

I protokollen beskrivs den äldre flickan som ”nyfiken på lärandet” och den yngre som ”mycket social och noggrann".

Människor har lämnat gosedjur och tända ljus för att hedra familjens minne. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Granne: "I somras tjoade de i poolen"

Att två barn i samma familj är hemma från skolan under lång tid har väckt frågor. Efter dödsfallen kommer kommunen att titta närmare på om man kunde ha agerat annorlunda.

– När den akuta krishanteringen är över, kommer vi att sammanfatta situationen och göra en samlad bedömning, har socialchefen Amelie Gustafson sagt.

En granne i villaområdet berättar att flickornas medicinska åkomma inte var något som märktes utåt.

– I somras tjoade de och hoppade i poolen. Jag såg pappan och den yngsta dottern i affären i mellandagarna. Då verkade allt som vanligt, säger grannen.

Flaggan vajade på halvstång utanför flickornas skola efter tragedin. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN

"En mycket skicklig medarbetare"

Mamman i familjen jobbade som vanligt fram till i julas. När familjen hittades död hade hon ännu inte återvänt från ledigheten, berättar chefen på hennes enhet.

– Hon var mycket skicklig medarbetare och fungerade ofta som stöd åt andra i utredningar som rörde hennes område. Väldigt omtyckt och kompetent.

Såg ni varningssignaler?

– Av respekt för familjen och anhöriga vill jag inte gå närmare in på det. Men vi har flexibla arbetstider och man har möjlighet att jobba hemma om arbetsuppgifterna möjliggör det. Det hade även hon möjlighet att använda.

På torsdagen hölls en minnesstund för kvinnan och hennes familj på arbetsplatsen.

– Det är djupt tragiskt och vi är alla både chockade och berörda. Bland arbetskamraterna var hon en kollega och vän sedan många år.

 

LÄS MER: Samhället måste kunna se varningssignalerna 

 

Även pappan i familjen var framgångsrik i yrkeslivet. Hans chef beskriver honom som en "högpresterare":

– Han var mycket högfungerande och kompetent. Väldigt stringent. Presterade toppresultat i alla sammanhang som man kan tänka sig. Samtidigt trevlig och social.

"Han ville prioritera tid med familjen"

Chefen vill inte uttala sig närmare om den medicinska situationen i familjen, men säger:

– Det är klart att jag har varit bekant med den situationen och det är därför vi har försökt lägga upp det på ett sätt så att det ska fungera så bra som möjligt.

– Han har jobbat mycket hemma på sista tiden. Vi har disponerat det så för att han ska kunna prioritera att vara mer med sina döttrar. Och gått ner lite i tid för att prioritera familjelivet.