Döda mammans barn flyttas till hemlig ort

I närheten av platsen där mamman mördades när hon sitt barn finns en minnesplats.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Mamman mördades på måndagsförmiddagen på Sergels väg i Malmö. Polisen jagar tre gärningsmän.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Det snart tre månader gamla spädbarnet vars mamma mördades i måndags på Sergels väg i Malmö har fått skydd av polis och andra myndigheter. 

Det framgår av handlingar från Skatteverket. 

Barnets namn, adress och vilka som är föräldrarna har hemligstämplats.

Barnet fick skyddade uppgifter någon gång under den gångna veckan. Alla uppgifter om barnet har hemligstämplats av Skatteverket. Det går inte längre att spåra barnet eller få fram offentliga uppgifter om vilka som är föräldrarna eller var barnet är folkbokfört eller har varit folkbokförd.

Det innebär att myndigheter befarar att det finns en hotbild mot barnet.

Ett telefonsamtal kan räcka

Beslutet har tagits mycket snabbt. Skatteverket brukar ha en handläggningstid och begära in handlingar. Ansökan måste oftast göras skriftligen. Men det finns undantag när det kan gå extremt fort. Det är när polisen ringer direkt till Skatteverket och det handlar om ett aktuellt hot mot en person. Sådana fall inträffar regelbundet. 

Fakta om skyddade personuppgifter

Du kan få skyddad folkbokföring om det finns särskilda skäl att anta att du kan bli utsatt för brott, förföljelser eller allvarliga trakasserier.

Även om Skatteverket bedömer att det finns en risk för brott, förföljelse eller allvarliga trakasserier mot dig, måste en skyddad folkbokföring kunna antas få en faktisk effekt. Det innebär att du normalt måste flytta för att kunna få skyddad folkbokföring. Du måste också vara försiktig med att lämna ut dina personuppgifter, till exempel genom att de inte publiceras på internet av misstag.

Källa: Skatteverket

Då kan det räcka med ett telefonsamtal.

– Polisen har att hantera sådana här händelser och vi har ingen anledning att misstro en polis som ringer och säger att den här personen behöver skydd, det och det har hänt och att den här personen behöver till exempel någon form av skyddat boende. Det finns ingen anledning att misstro sådana uppgifter från polisen, säger Ingrid Widell på Skatteverket som enbart beskriver hur sådana här ärenden brukar hanteras.

Cirka 18 000 har skyddade uppgifter

Hon har ingen kännedom om hur det gick till i det när det snart tre månader gamla barnet fick skyddade adressuppgifter eller varför. Även sådan information är sekretessbelagd.

Ett sådant samtal från polisen, som Ingrid Widell beskriver, innebär att sekretessmarkeringen hos Skatteverket genomförs direkt. Nästa steg är att uppdatera register hos privata företag som säljer information om svenskars folkbokföring och familjeförhållanden.

– Det kan kan ta uppskattningsvis två-tre dagar, sedan är uppgifter om personen sekretessmarkerade även i andra register, säger Ingrid Widell.

Barnets uppgifter har varit hemligstämplade sedan i vart fall i dag, tidigt på morgonen, fyra dygn efter mordet.

Barnet har varit folkbokfört tillsammans med sin mamma på en adress i närheten där mamman blev skjuten medan hon höll sitt barn i famnen. Nu finns inte barnet kvar på den adressen. Det är ett av kraven för att få skyddade adressuppgifter, att man flyttar.

För närvarande har drygt 18 000 invånare i Sverige skyddade adressuppgifter.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!