Larmet om att en livlös person var funnen i lägenheten på Østerbro inkom till polisen klockan 01.37 natten till söndagen. Foto: Rigspolitiet / Kim Matthai LelandLarmet om att en livlös person var funnen i lägenheten på Østerbro inkom till polisen klockan 01.37 natten till söndagen. Foto: Rigspolitiet / Kim Matthai Leland
Larmet om att en livlös person var funnen i lägenheten på Østerbro inkom till polisen klockan 01.37 natten till söndagen. Foto: Rigspolitiet / Kim Matthai Leland
En 14-årig pojke avled och en flicka ligger i koma på Rigshospitalet. Foto: TOMAS BERTELSENEn 14-årig pojke avled och en flicka ligger i koma på Rigshospitalet. Foto: TOMAS BERTELSEN
En 14-årig pojke avled och en flicka ligger i koma på Rigshospitalet. Foto: TOMAS BERTELSEN

Döda 14-åringens mamma: ”Glad och förnuftig pojke”

Publicerad

En 14-årig pojke dog och en jämnårig flicka hamnade i koma efter att ha fått i sig receptbelagd medicin på en fest i lördags kväll.

Enligt uppgifter till tidningen BT kan det ha rört sig om drogen metadon.

– Jag kan läsa att vissa har skrivit en massa falska historier om honom. Han var en glad och förnuftig pojke, som trots ett dåligt sällskap visste mycket väl att han inte skulle ta droger, säger pojkens mamma i en intervju med BT.

I en intervju med tidningen BT berättar mamman till den 14-årige pojke som natten till söndagen hittades död i en lägenhet på Østerbro i Köpenhamn om sina upplevelser.

14-åringen, som var från stadsdelen Frederiksberg i Köpenhamn, dog efter att ha tagit receptbelagd medicin under en fest tillsammans med några jämnåriga kamrater på Østerbro.

Pojkens flickvän, vars mamma bodde i lägenheten, tog också medicinen. Båda fick hjärtstopp, men medan flickan kunde återupplivas – och för närvarande ligger i koma på Rigshospitalet – avled den 14-årige pojken direkt.

Vilken medicin som ungdomarna har tagit har inte bekräftats, men enligt uppgifter till BT kan det röra sig om metadon, som bland annat används när man behandlar narkomaner som är beroende av andra droger. Metadon är också en egen drog av klassen opiater.

40-åring misstänks för dråp

Larmet om att en livlös person var funnen i lägenheten på Østerbro inkom till polisen klockan 01.37 natten till söndagen. En 40-årig kvinna, som är mor till den avlidne pojkens flickvän, blev därefter anhållen misstänkt för dråp.

Morgonen därpå fick mamman till den avlidne pojken besök av polisen.

– Polisen knackade på min dörr på söndag morgon och sa att de hade något allvarligt att berätta för mig. De sa att min son hade dött under natten. Jag minns inte riktigt detaljerna, men det skulle bero på en överdos av droger. Jag var helt förvirrad och sa att det inte kunde stämma, säger hon i en intervju med tidningen BT.

Mamman har varit i kontakt med en av hennes sons vänner som närvarade vid festen. Enligt henne ska vännen ha sagt att den 14-årige pojken mådde dåligt tidigare under kvällen. Pojken ska då ha gått in på toaletten för att spy – där han möjligtvis kan ha fallit ner på golvet och därefter har legat helt hjälplös samtidigt som han har varit undangömd.

"Glad och förnuftig pojke"

Sonens vän ska ha varit skakad och först dagen därpå ska han ha berättat för sina föräldrar om vad som hade inträffat. Informationen har ännu inte bekräftats av polisen.

– Jag kan läsa att vissa har skrivit en massa falska historier om honom. Att han själv skulle ha tagit drogerna. Han skulle inte ha gjort det. Han var en glad och förnuftig pojke, som trots ett dåligt sällskap visste mycket väl att han inte skulle ta droger, säger pojkens mamma till BT.

Utöver de två 14-åringarna vistades fem andra ungdomar i lägenheten, som tillhör den 40-åriga kvinnan. Hon misstänks för dråp och för att ha försatt en person i ett hjälplöst tillstånd.

Förhör med kvinnan hålls under tisdagen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag