Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnens oväntade fynd i Nissan: ”Djurplågeri”

Tumlaren låg död i Nissan när barnen hittade dem. Sedan tog Juhani Pukkimaa hem den för förvaring tills personalen från Naturhistoriska i Göteborg kan hämta den för undersökning. Foto: Privat
Juhani i Oskarsström tog hand om den döde tumlaren. Foto: Privat

En tumlare dök plötsligt upp i ån Nissan – en bra bit från dess naturliga hemvist i havet.

Hur tumlaren kom dit väcker frågor.

– En teori är att någon har fångat den i havet och släppt ut den här, i så fall är det djurplågeri, säger Juhani Pikkumaa som tills vidare har den i sitt garage.

Tumlare bor vanligtvis i saltvatten och är inte en helt ovanlig syn i havet utanför Halmstads kust. Därför är förvåningen stor sedan några barn sprang på en död tumlare i Nissan som rinner genom Oskarsström, två mil från Halmstad.

– Jag var ute och gick med hunden i lördags eftermiddag när jag såg några barn som stojade vid Nissan, jag gick dit och undrade vad det var och då sa de att det låg en delfin i vattnet, säger Juhani.

Han tittade efter lite närmare och efter att ha konsulterat internet konstaterade man att det var en tumlare. 

Väger säkert 50 kilo

Tumlaren är drygt 130 centimeter lång och väger säkert omkring 50 kilo, berättar Juhani för Hallandposten som först rapporterade om fyndet.

Polisen hänvisade samtalet vidare till Naturhistoriska riksmuseet och sedan till konservatorn Svante Lysén på Naturhistoriska i Göteborg som tackade för hjälpen och bestämde sig för att tumlaren ska hämtas upp och obduceras.

I väntan på det ligger tumlaren på en presenning i Juhanis garage.

Nu frågar sig många hur tumlaren egentligen hamnade i Nissans söta vatten. Foto: Privat

För den stora frågan är hur tumlaren hamnade i ån. Juhani vet inte men har en teori om att någon i ett oklart syfte att har planterat den i Nissan.

– Men som sagt, jag har ingen aning och därför är det bra om man kan ta prover på den och se om man kan få fram vad det var som hände.

Ovanligt men inte omöjligt med tumlare i åar

Enligt Svante Lydén är det ovanligt men alls inte omöjligt att en tumlare kan klara sig i sötvatten.

– Jag känner till ytterligare ett fall där en tumlare setts i Nordån norr om Hisingen i Göteborg. På 1960-talet, när det fanns gott om tumlare, så gick de ibland upp i Ångermanälven, så de klarar sig även i sötvatten, säger han till Hallandsposten.