Inledningsvis utgick räddningsstyrkan från att bilen var övergiven. Under släckningsarbetet upptäckte man dock människokroppen i bilen. Foto: Peo MöllerInledningsvis utgick räddningsstyrkan från att bilen var övergiven. Under släckningsarbetet upptäckte man dock människokroppen i bilen. Foto: Peo Möller
Inledningsvis utgick räddningsstyrkan från att bilen var övergiven. Under släckningsarbetet upptäckte man dock människokroppen i bilen. Foto: Peo Möller
Bilen hittades på undanskymd plats i en skogsdunge vid Maglehem. Foto: Peo MöllerBilen hittades på undanskymd plats i en skogsdunge vid Maglehem. Foto: Peo Möller
Bilen hittades på undanskymd plats i en skogsdunge vid Maglehem. Foto: Peo Möller

Död person hittad i brinnande skåpbil

Publicerad
Uppdaterad

Den brinnande skåpbilen hittades utkörd i en talldunge utanför Maglehem i norra Skåne.

I bilen anträffades resterna av en död person.

Nu utreder Skånepolisen händelsen som ett misstänkt mord.

– Det kändes obehagligt, säger Karl Axel Nilsson, markägare. 

Larmet om den brinnande bilen inkom till SOS strax efter klockan 13 på onsdagen.

– Omständigheterna är att det står en bil på en mindre väg och brinner och att det i bilen finns en död människa som gör att vi kan misstänka mord, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen region Syd.

När räddningstjänsten kom fram var bilen helt övertänd. Branden hade även spridit sig till skogen.

Den utbrunna bilen forslas bort av en bärgningsbil från skogsdungen.Foto: Peo Möller

Inledningsvis utgick räddningsstyrkan från att bilen var övergiven. Under släckningsarbetet upptäckte man dock människokroppen i bilen.

Död fanns i bilen

– Polisen kallades då till platsen och vi kunde konstatera att en avliden människa fanns i bilen, säger Rickard Lundqvist vid polisens regionledningscentral.

Platsen där bilen anträffades ligger cirka 350 meter från asfalterad väg och 150 meter från en smal grusväg. Från grusvägen finns ett traktorspår som leder in till den talltunge där bilen hittades. Platsen tros ha varit ett medvetet val för att kunna agera utom synhåll för allmänheten. 

Polisen har under eftermiddagen spärrat av platsen och kriminaltekniker har arbetat i flera timmar med att säkra spår.

Enligt polisen har det inte gått at identifiera den döde personen. Både kön och ålder är okänt.

– Kroppen kommer att genomgå rättsmedicinsk undersökning för att om möjligt fastställa både identitet och dödsorsak, säger Rickard Lundqvist.

Misstänker mord

Även for donet har tagits i beslag och polisen har alltså inlett en förundersökning gällande mord.

– Att man hittar en brinnande bil i en skog och att det i den finns en död människa är märkvärdigt nog för att vi inleder en utredning om misstänkt mord, säger Rickard Lundqvist.

Vid 18.45-tiden på onsdagen hävdes avspärrningarna. Kvällspostens fotograf på plats kunde då konstatera att en yta på ett par hundra kvadratmeter hade brunnit.

Polisen vill inte uppge några ytterligare uppgifter kring mordplatsen och huruvida det finns andra detaljer kring det misstänkta mordet.

Även räddningstjänsten är förtegen om händelsen.

– Vi har varit ute på en bilbrand. Mer än så kan vi inte säga och hänvisar till polisen, säger William Kokkonen, larmoperatör vid larmcentralen i Kristianstad.

Kroppen och bilen forslades bort från platsen.Foto: Peo Möller

Såg kraftig rök

Sven Axel Nilsson äger marken – och var den som larmade om branden, klockan 12.50.

– Jag såg en rökpelare och trodde att det var någon byggnad som brann. Det var en väldigt kraftig rökutvecklig. När brandkåren kom mötte jag dem och följde efter dem in i skogen, där såg jag bilen som brann, säger han.

Enligt Sven Axel Nilsson visste polisen först inte att det handlade om en avliden människa. Han tycker att händelsen känns olustig.

– Jag fick inte vetskap om att det fanns en människokropp i bilen förrän på kvällen. Det kändes obehagligt, det är ingenting som jag någonsin har mött så nära, eller under så mystiska omständigheter. Poliserna som var här under eftermiddagen visste först inte om kvarlevorna var från ett djur eller en människa, man skulle tillkalla tekniker.

 

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag