DNA-test: Han är inte pappan

Publicerad
Uppdaterad
Erik var 27 år när han mot sitt nekande dömdes som far till en liten flicka. Han tvingades betala underhåll för henne tills hon blev 17 år.
Men ett DNA-test ger honom nu rätt - han är inte far till flickan. Och han får en ny rättegång efter nästan 50 år.
- Jag blev lite paff när jag såg henne stå där med stor mage, men jag kände mig säker. Dagen efter ringde hon och ville att vi skulle träffas, berättar Erik. Året var 1961 och Erik jobbade då som brevbärare.
Gunvor, som han träffat på dans några gånger ville gifta sig med honom.
- Men nä, det gick jag inte med på. Jag kände att jag inte var pappa till barnet.
Erik var dessutom förlovad med en annan kvinna. Han visste att Gunvor varit med andra män och trodde saken var ur världen.

Skamligt

- Men så kom ett brev där jag kallades till barnavårdsnämnden. Det enda det handlade om var att få fatt på en pappa till barnet. Det spelade ingen roll vad jag sa.
På 60-talet var det skamligt för en kvinna att få ett "utomäktenskapligt barn". En pappa måste åtminstone pekas ut för att betala underhåll för barnet. Erik gick med på blodprov för att bevisa att det inte var han.

Varken ja eller nej

I resultatet från Statens rättskemiska laboratorium hette det att "blodundersökningen icke utesluter möjligheten att ... skulle kunna vara fader till barnet och ej heller gör denna möjlighet osannolik".
- Det räckte för barnavårdsnämnden - och för tingsrätten.
Erik dömdes att betala underhåll för flickan, plus en särskild ersättning på 300 kronor. Han hade då gift sig och just fått en egen dotter.
- Underhållet var 90 kronor i månaden från början. Det var mycket pengar då. Det var en summa vi tvingades räkna med varje månad i alla år. Jag tvingades jobba extra.
Någon gång på 80-talet läste hans fru om DNA-test och de nya möjligheterna att säkerställa faderskap.
- Men det kostade 20 000 kronor. Det hade vi inte råd med.

Nervöst samtal

I dag är DNA-test billigt. Och förra sommaren hittade Erik ett företag i USA som gjorde det för strax under 2 000 kronor.
- Det värsta var att ringa min påstådda dotter. Usch, det var nervöst! Men jag gjorde det, och hon blev såklart förvånad. Särskilt när hon hörde mitt ärende.
- Men hon gick med på det. Det kändes som om hon också tyckte det var viktigt.
Och provsvaret gav honom rätt. Sannolikheten för att Erik var pappa är "0 procent".

Lite förbannad

Han är inte bitter över det som varit.
- Möjligen lite förbannad på den där barnavårdskvinnan för att hon inte lyssnade på mig.
Nu väntar en ny rättegång. Hans motpart i dag är en 48-årig kvinna som kommer att förlora den pappa hon enbart haft på pappret.
- Men jag gör det här både för mig och för mina döttrars skull.
- Jag är 74 år och det är snart dags att lämna in. Varken jag eller de vill att det då ska komma någon de inte känner och säga "hallå, jag är er syster". Så vill man inte lämna det efter sig.

Fotnot: Erik och Gunvor är fingerade namn.

Anette Fröstberg

redaktionen@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag